eHerkenning

Waar bent u naar op zoek?

Home > eHerkenning

eHerkenning

Met eHerkenning kunt u als bedrijf veilig, betrouwbaar en eenvoudig online zaken regelen met de gemeente en andere (semi)overheidsinstanties.

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is de digitale toegangssleutel voor ondernemers en de (semi)overheid. Net zoals burgers inloggen met DigiD om hun online zaken te regelen met de gemeente, kunnen bedrijven via eHerkenning inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. eHerkenning regelt de digitale herkenning (authentificatie) en controleert de digitale bevoegdheid (autorisatie). Bedrijven kunnen ook hun medewerkers machtigen om bepaalde zaken te regelen via eHerkenning.

Producten en diensten via eHerkenning op alkmaar.nl

Op alkmaar.nl kunt u veel zaken veilig en efficiënt digitaal regelen met eHerkenning. Denk aan de aanvraag van vergunningen, ontheffingen en wijzigingen. Het aanvraagproces gaat hierdoor veel sneller en efficiënter. Bovendien kunt u online de status van uw aanvraag inzien, waardoor u altijd op de hoogte bent van de actuele stand van zaken. Zo hoeft u minder vaak langs te komen en spaart u reistijd, wachttijd en parkeerkosten uit.

Betrouwbaarheidsniveau 2+ of hoger

Let op: voor online diensten van de gemeente Alkmaar heeft u eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 2+ of hoger nodig.

  • Heeft u eHerkenning met een betrouwbaarheidsniveau 2+ of hoger?
    Dan kunt u inloggen bij de gemeente Alkmaar met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

  • Heeft u een betrouwbaarheidsniveau lager dan 2+?
    Vraag om een upgrade bij uw eHerkenning leverancier.

U kunt een eHerkenningsmiddel altijd gebruiken voor diensten met hetzelfde of een lager betrouwbaarheidsniveau. Schaft u voor meerdere medewerkers een eHerkenningsmiddel aan? Dan kunt u middelen van verschillend niveau kopen voor verschillende diensten.

Let op: Bedenk of u in de toekomst eHerkenning nodig hebt voor diensten met een hoger niveau.  Niet alle erkende aanbieders van eHerkenning leveren alle betrouwbaarheidsniveaus.

Houd rekening met verschillende tarieven

Voor een eHerkenningsmiddel betaalt u aanschafkosten. Deze kosten verschillen per eHerkenningsmiddel en per betrouwbaarheidsniveau. Aanbieders kunnen eenmalige en doorlopende kosten berekenen. Bekijk de keuzematrix

Kies een erkende aanbieder

U koopt een eHerkenningsmiddel bij een door uzelf te kiezen erkende aanbieder. Let hierbij ook op het soort middel, de aanvraagprocedure, de doorlooptijd, de vervangprocedure en de helpdesk.

Het kan zijn dat aanbieders extra kosten in rekening brengen, bijvoorbeeld voor sms gebruik of het registreren/wijzigen van machtigingen in een machtigingenregister, etc. Deze kosten kunnen per erkende aanbieder verschillen. Lees de voorwaarden van de aanbieder goed door.

Leg vast wie u in uw bedrijf machtigt

Een machtiging wordt per persoon en per dienst afgegeven. Een machtiging kan worden verstrekt door iemand die tekenbevoegd is volgens het Handelsregister. Deze hoeft niet zelf eerst een eHerkenningsmiddel te hebben; een machtiging kan ook schriftelijk worden verstrekt. De machtiging wordt geregistreerd op het KvK- en indien gewenst het vestigingsnummer van het bedrijf. 
Er zijn twee situaties waarin machtigingen vastgelegd kunnen worden:

  1. U wilt zelf namens uw bedrijf inloggen
  2. U wilt medewerkers van uw bedrijf machtigen om namens uw bedrijf in te loggen

U kunt machtigingen van meer dan één bedrijf aan hetzelfde eHerkenningsmiddel koppelen. Tijdens het inloggen selecteert u dan de gewenste vertegenwoordiging. Let op: U kunt ook tussenpersonen machtigen, zoals belastingconsulenten.

Gebruik eHerkenning

Na ontvangst van uw eHerkenningsmiddel kunt u veilig en eenvoudig inloggen bij verschillende overheidsorganisaties en online uw zaken regelen.

De voornaamste redenen om eHerkenning te gebruiken zijn: Veilige online authenticatie en autorisatie, overal inloggen, 1 digitale sleutel voor diverse overheidsorganisaties en eenvoudig in gebruik.

Meer informatie

www.eherkenning.nl

Logo eHerkenning


 

Laatste wijziging: 17 januari 2020