eHerkenning

Waar bent u naar op zoek?

Home > eHerkenning

eHerkenning

Wilt u digitaal uw zaken regelen met een overheidsorganisatie? Dan kan het zijn dat u of uw medewerker zich online moet identificeren met eHerkenning. Bijvoorbeeld bij de aanvraag van een vergunning, wanneer u een verzoek doet om nadeelcompensatie of wanneer u een bingo organiseert.

Door eHerkenning weten overheidsorganisaties met welk bedrijf ze te maken hebben. Ook weten ze of medewerkers gemachtigd zijn om namens dit bedrijf te handelen. Een eHerkenningsmiddel is bijvoorbeeld een gebruikersnaam/wachtwoord, sms of token.

Wilt u eHerkenning aanschaffen en gebruiken? 

Onderneem de volgende acties.

Staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?

Om eHerkenning te kunnen gebruiken, moet uw bedrijf of organisatie staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Ga na welk betrouwbaarheidsniveau u nodig hebt

Er zijn vijf betrouwbaarheidsniveaus, oplopend van lage tot zeer hoge betrouwbaarheid. Het type eHerkenningsmiddel dat u nodig heeft wordt bepaald door de dienst of product dat u afneemt. Dit heeft te maken met welke informatie u uitwisselt met de andere organisatie en in hoeverre deze beschermd moet zijn. Zorg er daarom voor dat u op de hoogte bent van de betrouwbaarheidsniveaus van de diensten die u wilt afnemen, vóórdat u uw eHerkenningsmiddel bestelt.

U kunt een eHerkenningsmiddel altijd gebruiken voor diensten met hetzelfde of een lager betrouwbaarheidsniveau. Schaft u voor meerdere medewerkers een eHerkenningsmiddel aan? Dan kunt u middelen van verschillend niveau kopen voor verschillende diensten.

Let op: Bedenk of u in de toekomst eHerkenning nodig hebt voor diensten met een hoger niveau.  Niet alle erkende aanbieders van eHerkenning leveren alle betrouwbaarheidsniveaus.

Houd rekening met verschillende tarieven

Voor een eHerkenningsmiddel betaalt u aanschafkosten. Deze kosten verschillen per eHerkenningsmiddel en per betrouwbaarheidsniveau. Aanbieders kunnen eenmalige en doorlopende kosten berekenen. Bekijk de keuzematrix

Kies een erkende aanbieder

U koopt een eHerkenningsmiddel bij een door uzelf te kiezen erkende aanbieder. Let hierbij ook op het soort middel, de aanvraagprocedure, de doorlooptijd, de vervangprocedure en de helpdesk.

Het kan zijn dat aanbieders extra kosten in rekening brengen, bijvoorbeeld voor sms gebruik of het registreren/wijzigen van machtigingen in een machtigingenregister, etc. Deze kosten kunnen per erkende aanbieder verschillen. Lees de voorwaarden van de aanbieder goed door.

Leg vast wie u in uw bedrijf machtigt

Een machtiging wordt per persoon en per dienst afgegeven. Een machtiging kan worden verstrekt door iemand die tekenbevoegd is volgens het Handelsregister. Deze hoeft niet zelf eerst een eHerkenningsmiddel te hebben; een machtiging kan ook schriftelijk worden verstrekt. De machtiging wordt geregistreerd op het KvK- en indien gewenst het vestigingsnummer van het bedrijf.
 
Er zijn twee situaties waarin machtigingen vastgelegd kunnen worden:

  1. U wilt zelf namens uw bedrijf inloggen
  2. U wilt medewerkers van uw bedrijf machtigen om namens uw bedrijf in te loggen

U kunt machtigingen van meer dan één bedrijf aan hetzelfde eHerkenningsmiddel koppelen. Tijdens het inloggen selecteert u dan de gewenste vertegenwoordiging. Let op: U kunt ook tussenpersonen machtigen, zoals belastingconsulenten.

Gebruik eHerkenning

Na ontvangst van uw eHerkenningsmiddel kunt u veilig en eenvoudig inloggen bij verschillende overheidsorganisaties en online uw zaken regelen.

De voornaamste redenen om eHerkenning te gebruiken zijn: Veilige online authenticatie en autorisatie, overal inloggen, 1 digitale sleutel voor diverse overheidsorganisaties en eenvoudig in gebruik.

Gemeentelijke producten

Er is al een aantal gemeentelijke producten die u via eHerkenning kan aanvragen. 

Meer informatie

www.eherkenning.nl

 

Logo eHerkenning

 

 


 

Laatste wijziging: 29 april 2015