100 jaar kiesrecht

Waar bent u naar op zoek?

Home > 100 jaar kiesrecht

100 jaar kiesrecht

Wist u dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat zowel mannen áls vrouwen kiesrecht kregen? Om het algemeen kiesrecht te vieren, organiseert de gemeente Alkmaar een lezing in het stadhuis en ook buiten Alkmaar zijn er verschillende activiteiten.  

Activiteiten in Alkmaar:

Lezing: Strijd om het algemeen kiesrecht in Alkmaar  

In 2019 is het 100 jaar geleden dat het algemeen kiesrecht in Nederland werd ingevoerd. Het is goed om stil te staan bij de strijd die verschillende bewegingen hiervoor hebben geleverd. Historicus Rosanne Schot verbindt de gebeurtenissen op nationaal niveau met regionale personen en ontwikkelingen. Er wordt stil gestaan bij Alkmaarse personen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het vergroten van het democratisch draagvlak. Schot neemt ons mee naar het Alkmaar van de eeuwwisseling waarbij verschillende partijen streden voor de emancipatie. Door middel van bijzondere verhalen over 'gewone' mensen laat ze zien dat het in gang zetten van politieke verandering niet voorbehouden is aan een kleine elite. In deze lezing kunnen we niet alleen leren over ons verleden maar worden ook thema's van toen aangesneden die nog steeds relevant zijn.

Datum: 7 mei 2019 
Locatie: Prinsenzaal Stadhuis, Langestraat  
Tijd: 19.15 inloop, 19.30 - 21.30 lezing.  
De lezing is gratis, aanmelden verplicht (Vol = Vol). Mail uw naam en aantal personen naar: kiesrecht@alkmaar.nl.

Activiteiten buiten Alkmaar:

Aandacht voor 100 jaar kiesrecht in heel  Nederland, kijk op de pagina van de Tweede Kamer: https://ikviermijnstem.nl/ 

Kiesrecht tour Atria – Kennisinstituut voor Vrouwengeschiedenis  (23 april  in Amsterdam) https://ikviermijnstem.nl/agenda/kiesrecht-tour-2  

Tentoonstelling 'ik vier mijn stem' (29 april tot 10 mei, Tweede Kamer, Den Haag)  https://ikviermijnstem.nl/agenda/meivakantie  

Tentoonstelling 'manse vrouwen van Kennemerland'. https://www.womanlink.nl/event/manse-vrouwen-van-kennemerland/ (Tot eind september in Museum Kennemerland in Beverwijk)  

Europa-Café 'Brussel voor beginners' https://prodemos.nl/agenda/europa-cafe-brussel-voor-beginners/ (Donderdag 9 mei 20.00-22.00 uur, Theater De Veste in Delft)  

Politiek-café: Provinciale verkiezingen en hoe nu verder? https://prodemos.nl/agenda/provinciale-verkiezingen/ (9 april 20.00 - 21.30 uur, Hofweg 1 in Den Haag) 

Laatste wijziging: 27 maart 2019