100 jaar kiesrecht

Waar bent u naar op zoek?

Home > 100 jaar kiesrecht

100 jaar kiesrecht

Wist u dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat zowel mannen áls vrouwen kiesrecht kregen? Om het algemeen kiesrecht te vieren, organiseert de gemeente Alkmaar diverse activiteiten en ook buiten Alkmaar zijn er verschillende activiteiten.  

Activiteiten in Alkmaar:

23 mei: Europese Verkiezingen

Vier het 100 jaar algemeen kiesrecht met ons samen en maak gebruik van uw stemrecht! Bekijk meer informatie over de Europees Parlementsverkiezing

18 september: Onthulling blijvend herinneringsteken

Ter nagedachtenis aan 100 jaar kiesrecht, wordt er een blijvend herinneringsteken in het stadhuis geplaatst. De onthulling van dit kunstwerk vindt plaats op 18 september, in de Raadzaal van het stadhuis. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Geef u op via kiesrecht@alkmaar.nl (vol=vol). Het programma volgt binnenkort.

Verwacht! Augustus/Oktober

Wandeling in het kader van 100 jaar kiesrecht onder leiding van de historische vereniging Alkmaar.
Meer informatie volgt spoedig.

Activiteiten buiten Alkmaar:

2019

Aandacht en activiteiten voor 100 jaar kiesrecht in heel Nederland. Zie voor meer informatie en een overzicht van activiteiten in de Tweede Kamer en de rest van het land de website Ik vier mijn stem van de Tweede Kamer. 

17 mei

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn op vrijdagmiddag 17 mei aanwezig bij de viering van 100 jaar Algemeen Kiesrecht in de Ridderzaal in Den Haag. Voor meer informatie zie de website van het Koninklijk Huis.

Nu tot eind september

Tentoonstelling 'manse vrouwen van Kennemerland' (tot eind september in Museum Kennemerland in Beverwijk) 

Nu tot 15 september

In 2019 viert Nederland het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Het Groninger Museum markeert dit historische feit met de tentoonstelling Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht. De expositie illustreert hoe jarenlang actievoeren uiteindelijk resulteerde in een overwinning voor de vrouwenkiesrechtbeweging: in 1919 stelde een wetswijziging vrouwen en mannen voor de Kieswet gelijk.
Zie voor meer informatie de website van het Groninger Museum.

Verwacht! 12 september

Tentoonstelling: ‘Haar stem in Haarlem’. Over de Haarlemse vrouwen in de politiek (nu 15 vrouwen in de 39-koppige gemeenteraad en slechts één vrouwelijke burgemeester tot nu toe).

Laatste wijziging: 10 mei 2019