Metselwerk

Er is een fout opgetreden!

Metselwerk

Onderhoud van het metselwerk is van groot belang. Vocht en zouten zijn vaak de reden van schade aan muren. Lekkende goten, verstopte afvoeren en scheuren in muren veroorzaken roestende muurankers, huisschimmel en loslatend stucwerk. Deze problemen zijn te voorkomen door het uitvoeren van preventief onderhoud in de vorm van gevelreiniging en herstel van voegwerk. In de praktijk kan hier echter veel bij misgaan.

Gevelreiniging

Bij ondeskundigheid kan reiniging vaak meer schade veroorzaken dan u lief is. Door te hard of te langdurig te stralen van de patineerlaag of bakhuid kan steen porreus worden. U denkt een schone gevel te hebben, maar deze zal juist sneller vuil aantrekken en vocht opnemen en daardoor zelfs kwetsbaarder zijn dan voorheen. Bovendien kunnen door de straling voegen uit de gevel geslagen worden waardoor lekkage en scheuring kan ontstaan.
Tip: Een bakstenen gevel kunt u het beste reinigen met een halfharde borstel (geen staal), warm water en eventueel wat gevelzeep.

Voegwerk

Als het voegwerk in een slechte staat verkeert, zult u het moeten vervangen door nieuwe voegen van het oorspronkelijk gebruikte type.
Er zijn verschillende manieren van voegen:

  • knippen of snijden;
  • hol of bol voegen;
  • verdiept of platvol.

Hard of zacht

De toepassing van het juiste type is van belang voor het behoud van de originele architectonische uitstraling van het pand, maar heeft ook een technische functie. De nieuwe voeg moet namelijk qua model en hardheid aansluiten op de oorspronkelijke voeg en baksteensoort, anders kunnen er grote problemen ontstaan. Een zachte baksteen kan een zachte kalkvoeg verdragen, een harde baksteen een harde cementvoeg. Als u hier niet aan voldoet komt er een schadeproces op gang dat na enige jaren het uitvallen van voegwerk of het afbrokkelen van bakstenen als resultaat heeft. Terwijl u dacht voor jaren weer een sterke gevel te hebben, is uw monument dan juist aan veel groter herstel toe.

Laatste wijziging: 30 december 2015