Bewoners werken samen met gemeente aan groen schoolplein en terras wijkcentrum Daalmeer

Er is een fout opgetreden!

Bewoners werken samen met gemeente aan groen schoolplein en terras wijkcentrum Daalmeer

Aan de Johanna Naberstraat in de wijk Daalmeer, heeft een ware metamorfose plaatsgevonden. Het is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen bewoners, school en gemeente, én het slim samenbrengen van verschillende subsidies. Daardoor kreeg wijkcentrum Daalmeer een prachtig terras en spelen de leerlingen van openbare Montessorischool De Cilinder nu op een heerlijk groen speelplein. En de klus is nog niet klaar, want het wordt nog mooier…

Bewonersinitiatief Terras Wijkcentrum Daalder

Samen iets moois gerrealiseerd (Foto: Fotostudio Wick Natzijl)

Als je boodschappen doet bij de Jumbo en je kijkt naar het zonnige terras en het groene speelplein van De Cilinder, kun je je nauwelijks meer voorstellen dat dat het een jaar terug nog twee bijna kale betegelde vlaktes waren. 'Boven het wijkcentrum wonen dementerende ouderen die zorg krijgen van Magenta Zorg.' vertelt Kees Drenth, wijkbewoner en vrijwilliger bij het wijkcentrum. Anja Alfing (manager wijkcentrum): 'Als het dan mooi weer was, liepen die verzorgsters te sjouwen met stoeltjes, zodat de bewoners buiten konden zitten. En dan zaten ze daar op hun oude dag op een kaal plein tegen een parkeerplaats aan te kijken…'

Kees: 'Het was een kale bedoening hier, net als het schoolplein hiernaast. Dus toen we een keer een raadslid van het CDA op bezoek kregen, hebben we het idee geopperd om er iets moois van te maken. En zo is het balletje gaan rollen voor ons bewonersinitiatief. De Witte Tuinen, een landschapsarchitect uit de wijk, maakte een schets en al snel kwam Simone Stam erbij.'

Groen

Simone houdt zich namens de gemeente bezig met groenbeleid en de participatie van inwoners op dit gebied: 'De gemeente stimuleert het als inwoners een groenere omgeving willen en dat geldt ook voor schoolpleinen! Zo hebben we vorig jaar al dertien scholen geholpen met het groener maken van hun schoolplein.'

Anja: 'Zo leuk vind ik dat. Als je ziet hoe blij die kinderen nu zijn met bijvoorbeeld die boomstammen!' Simone: 'Samen hebben we gekeken naar de ruimte en de mogelijkheden om de ruimte te gebruiken. De bewoners van de flat moeten natuurlijk nog wel in hun woning kunnen en ook de ambulance moet voldoende ruimte houden.'

Kees: 'Het heeft even geduurd voordat alles tot stand kwam, maar we zijn heel blij met het resultaat.'
Anja: 'Het is wel echt óns project geworden. Er is een bewonersavond geweest en bij de uitvoering waren ook steeds vrijwilligers uit de buurt betrokken.'
Kees: 'Een man van in de tachtig kwam kijken en binnen een uurtje liep ie zelf achter de kruiwagen.'
Anja: 'En de bewoners van hierboven namen na een dagje Keukenhof bloembollen mee voor het nieuwe terras. Je merkt gewoon dat iedereen heel erg betrokken is.'

Ook De Cilinder is blij met het vernieuwde schoolplein. 'Het is veel leuker omdat er nu allemaal klimdingen zijn,' vertelt de negenjarige Tessa Hes uit groep 5. 'Met mijn vriendinnen klim ik vaak op die boomstammen. En de tunnel is heel leuk voor verstoppertje!'
Locatieleider Maaike Swart onderstreept haar enthousiasme: 'Het was echt geen mooi speelplein. Daarom heeft de leerlingenraad al een tijd geleden een brief geschreven naar de gemeente. Het is mooi dat nu alles zo bij elkaar is gekomen. En we konden niet wachten tot het allemaal echt helemaal groen werd!'

Financiële puzzel

De kosten voor de groene metamorfose konden betaald worden dankzij een slimme samenvoeging van een subsidie voor groene bewonersinitiatieven en de subsidie voor groene schoolpleinen. Daarnaast ontving het wijkcentrum bijdragen van Jumbo, Hanos, Veltins en Vrienden van Magentazorg voor het terras. En het groene schoolplein is, naast de gemeentelijke subsidie, mogelijk gemaakt door de ouderraad en de overblijf van De Cilinder en de naschoolse opvang van Kits Oonlie.

'Via een soort adoptiecontractje maken we nu afspraken over het onderhoud,' vertelt Simone, 'want dat is wel een voorwaarde: als de gemeente de groene aankleding betaalt, moet je het vervolgens wel zelf onderhouden.'
Anja: 'En dat gebeurt straks deels door mensen met een beperking, die daarin begeleid worden door De Waerden.'

De klus is overigens nog niet helemaal geklaard. Kees: 'Tegenover de school ligt het Cruyff Court (voetbalveldje, red) en daartussen is een breed pad waar veel te hard gefietst wordt. Daar willen we ook wat aan doen door de doorgang te beperken met onder meer grote plantenbakken.'

Initiatieven

Ook een idee voor een (groen) bewonersinitiatief?

Laatste wijziging: 15 juni 2016