Bewonersinitiatieven: Vlindertuin verbindt Oud- en Nieuw Overdie

Er is een fout opgetreden!

Bewonersinitiatieven: Vlindertuin verbindt Oud- en Nieuw Overdie

Nu is het even rustig, maar vanaf maart zijn ze weer dagelijks in park de Oosterhout te vinden: de vrijwilligers van de vlindertuin Overdie. Op initiatief van het Natuurinstituut werd vorig jaar de verwaarloosde vlindertuin nieuw leven ingeblazen. Om te kunnen beschikken over eigen gereedschap, vroegen de vrijwilligers subsidie aan via een bewonersinitiatief. De regiegroep Overdie zei meteen ja!

“Toen de regiegroep het verzoek kreeg voor gereedschap voor de vlindertuin, ben ik eerst eens gaan kijken in de Oosterhout. Geen vlindertuin te bekennen… En moet je nu eens kijken!” Ans van Duijn, van de regiegroep Overdie, is enthousiast: “Park de Oosterhout is een letterlijke verbinding tussen Oud- en Nieuw Overdie en dit initiatief voor de vlindertuin verbindt bewoners.”

Een flinke groep vrijwilligers, bij elkaar gezocht en begeleid door het Natuurinstituut, is actief in de vlinder- (of insecten-)tuin die sinds vorig jaar weer bloeit. Jan van Schaik van de Baansingel coördineert: “De vlindertuin is in 2005 ontworpen door het Natuurinstituut maar is onvoldoende onderhouden. Nu heeft de gemeente het beheer overgedragen aan het Natuurinstituut, waar ik vrijwillig coördinator ben. Toen ik ermee begon, was Oranjeboom de enige boom die ik kende, maar dankzij het Natuurinstituut heb ik enorm veel geleerd. Ik ben zelfs een eigen moestuin begonnen.”

Bewonersinitiatief
Voor de aanschaf van de nodige apparatuur en gereedschappen, diende de vrijwilligersgroep een bewonersinitiatief in dat direct werd goedgekeurd door de regiegroep Overdie.
Jaarlijks krijgt de regiegroep Overdie zo’n vijftig á zestig bewonersinitiatieven ter beoordeling. Ans: “We kunnen ze niet allemaal honoreren. Maar het belangrijkste criterium is dat het ván, vóór en dóór bewoners moet zijn.”

Vlinders
Voor het interview zitten we aan tafel bij Jan van Schaik met zes van de veertien vrijwilligers: Marja, Michael, Piet, Rob, Marijke en Jan. “Toen we begonnen, was het één en al brandnetel,” vertelt Piet. “Wij hebben het schoongemaakt en er, op aanwijzing van het Natuurinstituut, weer planten in gezet die insecten aantrekken.”
Michael: “Het is trouwens goed dat dit in de krant komt, want mensen vragen zich vaak af wat wij doen in het park.”
Rob: “Maar we leggen het graag uit en de meesten zijn er heel blij mee!”
Marijke: “Ja, wat wil je. Er zijn ook al heel veel vlinders op afgekomen! Hoeveel soorten ook weer, Rob?”
Rob: “Twaalf tot veertien hebben we er geteld…”

Bewonersinitiatieven
Ook een idee voor een bewonersinitiatief?
Zie voor meer informatie over het Natuurinstituut www.natuurinstituut.nl

 

bewoners van Nieuw - en Oud Overdie

 

 

Tekst: Judith Flapper, www.allesinbalans.nu

Laatste wijziging: 23 januari 2014