Carillons in Alkmaar

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Carillons in Alkmaar

Carillons in Alkmaar

Waagtoren speeltrommel

De speeltrommel van de Waagtoren, in 1686 door Willem Spraekel uit Haarlem gemaakt.
De pinnetjes op de trommel worden eens in de zes maanden in andere gaatjes gestoken - het zogenaamde 'versteken'. De pinnen brengen hefbomen in beweging, die de hamers aan de buitenkant van de klokken aansturen. Zo speelt de trommel automatisch elk kwartier (dag én nacht) zijn melodieën.

Waagtoren klokken

Een kijkje tussen de klokken van de Waagtoren.
De negen grootste werden aan het einde van de zeventiende eeuw door Melchior de Haze in Antwerpen gegoten. De andere 38 klokken, onder andere de kleine links op de foto, werden in de jaren zestig van de twintigste eeuw door Eijsbouts uit Asten (Noord-Brabant) bijgemaakt. De wirwar van kabeltjes is verbonden met het beiaardklavier dat op vrijdag en zaterdag live door de stadsbeiaardier wordt bespeeld.

Grote Kerk klok

Een van de klokken van het carillon van de Grote Kerk, rond 1697 gegoten door Melchior de Haze in Antwerpen.
Links is de hamer te zien waarmee de klok wordt aangeslagen in het automatisch spel (ieder kwartier, dag én nacht). Rechtsonder is te zien dat de klepel niet in de klok hangt, maar aan de hefboom is bevestigd die rechtstreeks met het beiaardklavier verbonden is. Dit is het zogenaamde 'easy system', een wijze van overbrengen die in de jaren zestig van de twintigste eeuw tamelijk populair was in de beiaardbouw, maar tegenwoordig niet meer wordt toegepast omdat het minder speelcomfort biedt voor de beiaardier. 

Kapelkerk uurwerk

Het uurwerk van de Kapelkerk dateert uit de eerste helft van de 16e eeuw en is van origine gebouwd met een waagbalans.
Na de uitvinding ervan door Christiaan Huygens werd het omgebouwd tot slingeruurwerk. Het uurwerk bevindt zich sinds 1707 op de zolder van de zijbeuk van de Kapelkerk. De slinger is aan het plafond van de uurwerkkamer opgehangen. Het loden gewicht van de slinger heeft de (aerodynamische) vorm van een bootje. Wekelijks moet de stadsuurwerkmaker de gewichten van het uurwerk een drietal keer optakelen teneinde het uurwerk te laten functioneren (net als met de gewichten van een staartklok).

 

Foto's gemaakt door Christiaan Winter (stadsbeiaardier) in april 2010.

Alkmaar Prachtstad

Laatste wijziging: 09 oktober 2013