Gemeente en bewoners realiseren Park de Oude Kwekerij

Er is een fout opgetreden!

Gemeente en bewoners realiseren Park de Oude Kwekerij

Het college van B&W heeft besloten een samenwerkingovereenkomst aan te gaan met de in mei opgerichte Vereniging Vrienden van het Park de Oude Kwekerij. Wethouder ‘Groen’ Anjo van de Ven (OPA) noemt het initiatief “een prachtig voorbeeld van de kracht van samenwerking”.

Op de locatie van de voormalige stadskwekerij groeit een nieuw park. Met veel groen en ruimte voor spelen, sport en spel, cultuur en natuur. Een uniek initiatief waarbij de gemeente met bewoners en diverse organisaties samenwerkt. Het is het eerste park in Alkmaar waarbij bewoners zelf de hoofdrol spelen bij het bedenken, financieren, aanleggen en onderhouden van het park.

Waardering
Het initiatief voor de aanleg van De Oude Kwekerij is enkele jaren geleden genomen door bewoners uit de drie omliggende wijken. Het college heeft dit idee in 2012 enthousiast omarmd. Inmiddels heeft de locatie de bestemming ‘groen’, hebben de bewoners de Vereniging opgericht en is er een gezamenlijke visie. De visie is gebaseerd op wensen en ideeën vanuit de wijken. Bijzonder is dat de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en adviesbureau ARCADIS de bewoners ruim een jaar lang ondersteuning hebben geboden. (*) Wethouder Van de Ven: “Ik heb grote waardering voor de mensen van de Vereniging Vrienden van het Park de Oude Kwekerij en andere betrokkenen. Door hun ondernemingszin en gedrevenheid is al veel bereikt”.

Binnenkort start de aanleg van de basis van het park; een hoofdwandelpad, drie entrees, doortrekken grenssloot, natuurvriendelijke oevers en een grondwal voor het openluchttheater. Het sportief gebruik van het park wordt sterk opgewaardeerd door realisatie van een goed bespeelbaar sportveld. In de komende twee jaar werken de Vereniging en de gemeente samen aan de verdere uitwerking van de parkthema’s: een openluchttheater, een educatieve en eetbare tuin, natuurlijk spelen, sport en spel en rust en natuur.

Er is al veel bereikt. Steeds meer wijkbewoners voelen zich betrokken en er zijn diverse partners en sponsoren die het project steunen. Iedereen is welkom om mee te denken, de handen uit de mouwen te steken of het werk te steunen, en zo echt het verschil maken. Voor meer informatie zie ook www.parkdeoudekwekerij.nl of de facebookpagina van de Vereniging.

Laatste wijziging: 19 september 2014