Interview met stadsbeiaardier Christiaan Winter

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Interview met stadsbeiaardier Christiaan Winter

Interview met stadsbeiaardier Christiaan Winter

Wat zou Alkmaar zijn zonder de carillons? “Ik kreeg zelfs een keer een mailtje van een centrumbewoner die niet kon slapen als het carillon niet speelde,” vertelt Christiaan Winter, onze stadsbeiaardier. Vorige maand voorzag hij de carillons in de waagtoren en de Grote Kerk weer van nieuwe melodieën en hij is betrokken bij de plannen voor een carillon in De Rijp.

“Elk seizoen, voordat de kaasmarkt begint, probeer ik de nieuwe melodieën klaar te hebben voor de carillons,” vertelt stadsbeiaardier Christiaan Winter. “Ik heb de speeltrommels net verstoken. Dat betekent dus dat ik de pinnetjes in andere gaatjes steek.” De afgelopen periode speelden de carillons, na een oproep in de Alkmaarse Courant, allerlei oude liedjes over Alkmaar. Christiaan: “Ik werk altijd met een thema en niet te bekende liedjes, want die gaan snel vervelen. Niemand wil een halfjaar luisteren naar Altijd is Kortjakje ziek. We hebben trouwens wel een halfjaar de herkenningsmelodie van Sesamstraat op het carillon gehad. Dat was toen het Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling had over dat tv-programma, maar dat was ook net lang genoeg.”

Komen er wel eens klachten?

“Ja, af en toe. Dan neem ik diegene vaak even mee naar boven om te laten zien hoe alles werkt. En dan vraag ik altijd of hij of zij zelf nog suggesties heeft voor melodieën. De meeste binnenstadbewoners zijn wel gewend aan de carillonmuziek. Ik kreeg zelfs een keer een mailtje van iemand die niet kon slapen omdat het carillon niet speelde. Toen was ik na het spelen vergeten de automaat weer aan te zetten…”

Alkmaar fuseert in 2015 met Schermer en Graft-De Rijp. Hoe zit het daar met de carillons?

“Ik ben betrokken bij de plannen voor een carillon voor De Rijp. Toen ik hoorde over de fusie ben ik meteen in die twee gemeenten gaan kijken. De Grote Kerk in De Rijp heeft een prachtige toren waar ooit een carillon in hing. Maar dat is verloren gegaan tijdens de brand in 1654. Ik heb het idee opgeworpen om de toren weer van een carillon te voorzien en de gemeenteraad van Graft-de Rijp zag dat wel zitten. Het plaatselijke museum is erbij betrokken en er is inmiddels een Stichting Carillon De Rijp. Nu nog kijken of we via fondsen twee ton bij elkaar kunnen sprokkelen. De toren is uit 1663, dus daar mag je niet zomaar een schroef in draaien. Dat moet met speciale constructies, zodat het carillon er zonder schade ook weer uit kan. Het mooiste zou natuurlijk zijn als het carillon er is op 1 januari, de datum van de fusie. En wie weet lukt dat ook nog, want de Rijpers pakken het groots aan. Zo konden bewoners die nieuwsgierig zijn of zich zorgen maken, mee met een excursie naar Vleuten en Baarn om de situatie daar te bekijken, ook met het oog op overlast.”

Restauratie

In Alkmaar worden op dit moment de voorbereidingen getroffen voor de restauratie van het carillon in de Grote Kerk, komend najaar. Vorig jaar onderging het carillon in de Waagtoren een intensieve onderhoudsbeurt waarbij alle draden, kabels en andere bewegende delen tussen de speeltrommel en de ongeveer tien meter hoger hangende klokken vernieuwd zijn. Resultaat is dat de muziek weer zonder haperingen klinkt en dat de speelzolder ontdaan is van de grote wirwar aan draden, waardoor er nu ook ruimte is voor kleine groepen bezoekers.

Kaasdragerscarrillon

Maar er leven meer wensen in het hart van de beiaardier: “We hebben nog het kaasdragerscarillon dat tot tien jaar geleden aan het voormalig landbouwhuis hing. Het is opgeknapt maar er is nog geen goeie nieuwe plek gevonden. Daar zijn we nog naar op zoek”. (Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar een mogelijke plek op het nieuwe stationsplein, red.)

En dan is er het carillon van de Kapelkerk. Daar zit nu een automaat op, maar je zou het ook met de hand kunnen bespelen. Als er voldoende geld was, zouden we die mogelijkheid kunnen aanbrengen. De ervaring leert namelijk dat de omgeving nooit klaagt als er live wordt gespeeld door een beiaardier…” 
In september komen er weer nieuwe melodieën op de speeltrommels in de stad. Tips zijn welkom via beiaardier@alkmaar.nl

Dit interview staat in de nieuwsbrief Monumentenzorg en Archeologie april 2014

 

Zie ook:

Stadsbeiaardier

Laatste wijziging: 31 augustus 2018