Jimmy Demmers

Waar bent u naar op zoek?

Jimmy Demmers


Een kijkje in het leven van Alkmaarse talentsporters

Alkmaar heeft sporters ontzettend veel te bieden. Niet alleen recreatief. Ook voor talenten.  Je talent ontwikkelen en sporten op hoog niveau is hier bereikbaarder dan je denkt. Kijk maar naar de vele talentsporters uit Alkmaar Hieronder volgt een kijkje in het leven van Jimmy Demmers en zijn route naar de top.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trampolinespringer Jimmy Demmers koos bewust voor Alkmaar in zijn route naar de top

 

De 24-jarige Jimmy Demmers in één van de talentsporters die voor zijn sport naar Alkmaar is verhuisd. Hij woont hier nu zo’n 1,5 jaar. Een bewuste keuze in zijn route naar de top, want Alkmaar heeft hem ontzettend veel te bieden op het gebied van zijn sport en passie: trampolinespringen. In 2016 én 2017 won hij het NK, maar daar zijn heel wat vlieguren aan vooraf gegaan.

 

Alkmaar is uniek in de trampolinesport

‘Ik spring al vanaf mijn 10e en kon altijd aardig met het niveau meekomen. Maar de grote sprongen vooruit kwamen vanaf mijn 17e, omdat ik toen meer kracht kreeg. Met die vooruitgang heb ik 5 jaar geleden de stap naar trampolinevereniging Triffis gemaakt.Een bewuste keuze, want Alkmaar is uniek in de trampolinesport en de faciliteiten zijn hier top. Triffis is jaren geleden gestart in een industriehal en via een tent bij de Hoornse Vaart zitten we nu in sportcomplex De Meent Bauerfeind, onze vaste locatie. En wat voor één. Het is een prachtig groot springcomplex met veel trampolines, waardoor je veel uren kunt maken. Daarnaast hebben we hier een hele goede trainer: Sven Mooij. Een echte Alkmaarder die grote prestaties heeft neergezet. Hij is een begrip en dat trekt je als sporter aan. De reden dat ik mijn studie bouwkunde in Alkmaar ben gaan doen is vanwege de sport. Ik had ook in Haarlem kunnen gaan studeren, maar ik koos voor Alkmaar. Daar zit een goede club en alles wat ik nodig heb, dus daar moet ik zijn’.  

 

Kies voor jezelf en je eigen ontwikkeling

‘Als er een plek is met goede faciliteiten om je verder te ontwikkelen in je sport, ga daar dan naartoe. Volg in die zin jouw beste pad. Dat heb ik ook gedaan. Ook in de combinatie topsport en werk. Sinds 2 jaar werk ik als bouwkundig ingenieur bij een architectenbureau, waar ik 28 uur werk verdeeld over de hele week. Voor mij een hele goede situatie, die je wel zelf moet creëren. Gelukkig denkt mijn werkgever heel erg mee, waardoor ik mijn sportieve dromen en doelen kan blijven nastreven’.

 

‘Wat voor sport doe je?’

‘Ik spring al vanaf mijn 10e, maar ik ben eigenlijk begonnen met turnen. Ik heb dit lang gecombineerd, maar merkte dat ik trampolinespringen steeds leuker ging vinden. Het is vrijer en er ligt minder druk op dan in de turnwereld. Dat sprak mij toen al aan. Wel heb ik trampolinespringen vroeger heel vaak moeten uitleggen, want de sport was toen nog helemaal niet zo bekend. Dat is sinds de opkomst van de tuintrampoline wel anders. De sport is nu veel populairder, zeker bij de jeugd en groeit daardoor enorm. Tot vorig jaar gaf ik ook nog les aan recreatiespringers. Kleintjes motiveren om het springen leuk te vinden, maar ook te enthousiasmeren voor de wedstrijdsport. Nu ligt mijn focus echt op mijn eigen wedstrijden en doe ik alleen nog bijzondere dingen, zoals demo’s’.  

 

Trampolinesport in Nederland groeit

‘Op veel vlakken in de sport doet Nederland het steeds beter. Aan onze prestaties op wereldniveau kunnen we zeker nog werken en veel leren van de internationale top. Daarom is het super dat er een nieuwinternationaal toernooi aankomt: de Dutch Trampoline Open. De eerste editie is op 17 en 18 maart 2018 in sportcomplex De Meent Bauerfeind. Een evenement dat weer zal bijdragen aan een grotere bekendheid van de trampolinesport in Nederland. De organisatie wil een toonaangevend internationaal trampolinetoernooi neerzetten. De belangstelling is er in ieder geval al vanuit tientallen landen om deel te nemen aan dit toernooi. Zo’n toptoernooi in je eigen stad, daar doe ik natuurlijk ook aan mee. Bovendien is het vlak voor het EK in april, dus een perfecte voorbereiding voor mij en andere Europese topspringers.  

 

 Jimmy Dengers

Jimmy Demmers tijdens het NK Teams 2016 - Foto: Martin Mooij

Laatste wijziging: 22 november 2017