Kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap

Kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap

U kunt in Alkmaar gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. U of uw partner moet dan wel inwoner zijn van de gemeente Alkmaar. Er zijn twee mogelijkheden om gratis te trouwen. Dat hangt af van uw inkomen:

1. Kosteloos huwelijk

Komt u of uw partner in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? Of vallen jullie onder het minimabeleid? Dan is trouwen voor u gratis. U krijgt een complete ceremonie. U kiest zelf een dag, tijdstip en locatie. En u bepaalt zelf de invulling van de ceremonie.

2. Kosteloos huwelijk met eenvoudige ceremonie

Komt u of uw partner niet in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? En vallen jullie ook niet onder het minimabeleid? Dan krijgt u een eenvoudige ceremonie. De belangrijkste verschillen met een complete ceremonie zijn:

  • U of uw partner moet ingeschreven staan in de gemeente Alkmaar.
  • De ceremonie vindt plaats in een spreekkamer en duurt maximaal 15 minuten.
  • De ceremonie is altijd op dinsdagochtend tussen 09.00 en 09.30 uur.
  • Een ambtenaar van de Burgerlijke Stand voltrekt het huwelijk. Een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand doet dit nooit.
  • Er zijn geen getuigen bij de ceremonie. Alleen de ambtenaren die door de gemeente zijn aangewezen. Er is ook geen publiek.
  • U wisselt geen ringen uit.
  • U mag geen toespraak geven.
  • U mag geen foto's maken.

Reserveren trouwdatum

U maakt telefonisch een afspraak om een trouwdatum af te spreken. Bel hiervoor met de afdeling Burgerlijke Stand via telefoonnummer 14 072.

Kosten

De voorwaarden en de kosten om in ondertrouw te gaan, zijn hetzelfde als bij
het gewone huwelijk.

Meer informatie

Meer informatie over gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, vindt u bij Trouwen/Geregistreerd partnerschap en kwijtschelding.

Laatste wijziging: 10 maart 2015