Achternaam kind kiezen, naamskeuze

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Achternaam kind kiezen, naamskeuze

Achternaam kind kiezen, naamskeuze

De keuze voor de achternaam van een kind kan vóór de geboorte van het kind of uiterlijk bij de geboorteaangifte worden aangegeven.

Ouders mogen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt: de naam van de moeder of van de vader. De naamskeuze kan alleen bij het eerste kind. Alle volgende kinderen in het gezin krijgen automatisch de achternaam die het eerste kind heeft gekregen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand legt de naamskeuze in een akte vast.

Kosten

Geen.

Meer informatie

De Rijksoverheid geeft meer informatie over het erkennen van een kind en de keuze van de achternaam.

Is uw kindje in de gemeente Alkmaar geboren en wilt u een afspraak maken om geboorteaangifte te doen? Bekijk de informatie op onze pagina geboorteaangifte en plan direct online uw afspraak.

Ouders mogen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt: de naam van de moeder of van de vader. De naamskeuze kan alleen bij het eerste kind. Alle volgende kinderen in het gezin krijgen automatisch de achternaam die het eerste kind heeft gekregen. De kinderen moeten dan wel in dezelfde relatie met dezelfde partner geboren zijn.

Het is niet verplicht om een akte van naamskeuze op te laten maken voor de achternaam van het eerste kind. Als u dit niet doet, gelden de volgende regels:

  • Als de ouders getrouwd zijn, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader.
  • Als de ouders niet getrouwd zijn én het kind niet door de vader erkend is, krijgt het kind de achternaam van de moeder.

Als u een akte van naamskeuze wilt laten opmaken bij de gemeente, dan moet dit gebeuren vóórdat u aangifte van de geboorte doet van uw eerste kind.

Een akte van naamskeuze laten opmaken kan alleen als het kind de Nederlandse nationaliteit heeft. Heeft het kind de nationaliteit van een ander land, dan kijkt de ambtenaar van de burgerlijke stand wat het namenrecht van dat land over naamskeuze zegt.