Naamswijziging

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Naamswijziging

Naamswijziging

Het wijzigen van een voornaam kan alleen als daar belangrijke redenen voor zijn. Voor een voornaamswijziging kunt u echter niet terecht bij de gemeente. Een verzoek tot voornaamswijziging dient u in bij de rechtbank. Een verzoek om uw achternaam (geslachtnaam) te wijzigen dient u in bij Dienst Justis, Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Voornaam wijzigen

Het wijzigen van een voornaam kan alleen als daar belangrijke redenen voor zijn. Voor een voornaamswijziging kunt u echter niet terecht bij de gemeente. Verzoeken voor voornaamswijziging moeten worden ingediend bij de rechter. Neem voor meer informatie contact op met een rechtbank bij u in de buurt.

Achternaam wijzigen

Een verzoek om uw achternaam (geslachtnaam) te wijzigen dient u in bij
 Dienst Justis, Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Voornaam wijzigen

Als u uw voornaam wil wijzigen, dient u een verzoek in bij de rechtbank. Hier heeft u een advocaat bij nodig. Als de rechtbank akkoord gaat met uw verzoek, wordt de wijziging doorgevoerd in de Basisregistratie personen (BRP).

Iedere inwoner van Nederland heeft een voor- en achternaam. Voornamen hebben vaak een speciale betekenis, achternamen verwijzen vaak naar een familieband of afkomst van iemand. Voor het krijgen, gebruiken en wijzigen van de voornaam en achternaam bestaan wettelijke regels.

Achternaam wijzigen

Als iemand een andere achternaam krijgt, spreken we van naamswijziging. Naamswijzigingen regelt u via Justis. Justis beslist namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie op een verzoek tot het wijzigen van een achternaam.

Naamskeuze

Er is een verschil tussen naamswijziging en naamskeuze. Bij een geboorte, erkenning, adoptie of gerechtelijke vaststelling van het vaderschap ontstaat een officiële familieband. De ouders kiezen de achternaam van één van de ouders voor het kind en laten die vastleggen in de registers van de burgerlijke stand. Er is dan sprake van naamskeuze.