Rolcontainers

Waar bent u naar op zoek?

Rolcontainers

Informatie over het gebruik en aanvragen van rolcontainers (grijs, groen, blauw).

Afhankelijk van uw (gezins)situatie en grootte van uw perceel kunt u een extra rolcontainer aanvragen. Woont u in voormalige gemeente Schermer? Vraag uw rolcontainer dan aan via HVC groep

Aanvragen

Stuur een brief of mail naar post@alkmaar.nl en vermeld uw naam, adres, telefoonnummer en de reden van de aanvraag.
Stuur uw brief naar:

Stadswerk072
Postbus 53
1800 BC Alkmaar

Ophalen

Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de extra rolcontainer bezorgd door Stadswerk072.

Voorwaarden

Groene rolcontainer (180 liter)

  • uw perceel is groter dan 250 m²

Grijze rolcontainer (240 liter)

  • uw gezinssituatie bestaat uit zes of meer personen
  • u heeft drie of meer kinderen in de leeftijd tot 4 jaar
  • u, uw partner of kind(eren) gebruikt incontinentiemateriaal

Zie ook

Stadswerk072 voor info over welk afval in welke bak moet, de soorten rolcontainers, de afmetingen en de aanbieddagen.

Afval mag alleen in de rolcontainer of ondergrondse container worden aangeboden (met uitzondering van een aantal gebieden in Alkmaar). Dozen of losse spullen mogen niet naast of op de rolcontainer of de ondergrondse container worden gezet.

Zet de rolcontainers met de juiste kant naar de straat. (Niet de kant met de handvaten maar de kant waar de deksel omhoog gaat.) Zo voorkomt u dat uw rolcontainer niet geleegd wordt.

De rolcontainers moeten tussen 20.00 uur en 22.00 uur op de dag voorafgaand aan de inzameldag of tussen 6.00 uur en 7.45 uur op de aangegeven inzameldag aangeboden worden. De rolcontainers moeten uiterlijk om 20.00 uur op de aangegeven inzameldag op het eigen perceel teruggeplaatst zijn.

Er zijn drie verschillende rolcontainers:

  1. een grijze rolcontainer voor restafval of voor plastic, blik en drinkpakken in het gebeod waar omgekeerd inzamelen reeds is ingevoerd;
  2. een groene rolcontainer voor groente-, fruit-, en tuinafval (gft-afval);
  3. een blauwe rolcontainer voor papier en karton.

De afmetingen van de rolcontainers zijn:

  • De grijze rolcontainer (240 liter) is 58 cm breed en 74 cm diep;
  • De groene rolcontainer (180 liter) is 47 cm breed en 74 cm diep;

De hoogte van beide rolcontainers is 108 cm.

Waarom kan ik niet kiezen voor een kleinere of grotere rolcontainer?

Alkmaar heeft ervoor gekozen alle rolcontainers van dezelfde kleur in slechts één maat in te voeren.

Een grijze (restafval of plastic) rolcontainer van 240 liter, een groene (gft) rolcontainer van 180 liter en een blauwe (papier) rolcontainer van 180 liter. Door de maten van de rolcontainers per kleur gelijk te houden kunnen de rolcontainers op de aanbiedplaats dichter bij elkaar staan en nemen de rolcontainers dus minder plaats in. Daarnaast draagt dit bij aan een storingsvrije en efficiënte inzameling.

Hoe krijg ik een extra rolcontainer?

De nieuwe grijze rolcontainer voor het restafval of voor plastic, blik en drinkpakken in het gebied waar omgekeerd inzamelen reeds is ingevoerd heeft een capaciteit van 240 liter. Nu steeds meer Alkmaarders steeds beter hun afval scheiden en de mogelijkheden om afval te scheiden ook zijn toegenomen (denk aan de gescheiden plastic inzameling) is deze capaciteit voor bijna alle Alkmaarders voldoende.

Blijkt uw grijze rolcontainer toch te klein te zijn, dan kunt u een tweede grijze rolcontainer aanvragen. Hierbij dient u wel te voldoen aan een van de drie uitzonderingscriteria (gezin van 6 personen of meer; 3 kinderen jonger dan 4 of een gezinslid met incontinentieproblemen (doktersverklaring vereist).

Een tweede groene rolcontainer kunt u aanvragen als uw huis op een perceel staat dat groter is dan 250 m2. In de brief die u ontvangt over de omwisseling van de rolcontainers staat hoe u een tweede rolcontainer kunt aanvragen.

Waarom zit er een chip op mijn container?

In de nieuwe rolcontainers die in Alkmaar worden uitgezet zit een chip. In deze read only chip staat alleen het nummer van de rolcontainer opgeslagen. Er staat dus géén privacy-gevoelige informatie op de chip. Door de chip kan een rolcontainer door de leesapparatuur van het inzamelvoertuig worden herkend. Met de leesgegevens (nummers) kunnen de rolcontainers beter worden beheerd en misbruik worden tegengegaan.

Mijn rolcontainer is kapot. Wat moet ik doen?

Als alleen de deksel of de wielen (of een combinatie hiervan) van de rolcontainer beschadigd zijn, wordt uw rolcontainer bij u thuis gerepareerd. Als de bak te beschadigd is, wordt de rolcontainer vervangen.

U kunt de schade melden bij het centraal meldnummer 14 072. Voor de afspraak wordt u verzocht de rolcontainer leeg neer te zetten en aan te geven waar u die voor de reparateur klaarzet.

Als ik verhuis, moet ik dan mijn rolcontainers meenemen?

Nee, de rolcontainers horen bij het huis(adres). U mag ze niet meenemen, ook niet als u verhuist binnen de gemeente.

Ik heb een nieuwe woning en daar geen rolcontainers aangetroffen. Wat moet ik doen?

U kunt een grijze rolcontainer krijgen als de nieuw betrokken woning niet eerder bewoond is geweest en daarom nog niet voorzien is van rolcontainersa. Bij een bestaande woning moet u eerst (digitaal) aangifte bij de politie doen van vermissing. Met behulp van de aangifte kunt u de rolcontainerr aanvragen. Neem contact op met telefoonnummer 14072.

Let op! In het gebied van de voormalig gemeente Schermer haalt HVC uw afval op. Daarvoor geldt: maak een melding op www.verlorenofgevonden.nl en geef de rolcontainer op als vermist. Met deze bevestiging kunt u bij HVC een nieuwe rolcontainer aanvragen. Hiervoor hoeft u dus niet naar de gemeente of de politie.

Mijn rolcontainer is zoekgeraakt of gestolen.

Doe aangifte van diefstal/vermissing bij de politie. 

U kunt een nieuwe rolcontainer aanvragen als u bij de politie aangifte heeft gedaan van de diefstal of brandstichting van uw rolcontainer. Een kopie van het proces verbaal neemt u mee naar Stadswerk072, Herculesstraat 71, waar u de rolcontainer direct kunt meenemen. Ophalen van de rolcontainer kan van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur. Bezorging is niet mogelijk.

Hoe zwaar mag een volle rolcontainer zijn?

Er geldt een maximum van 50 kg per rolcontainer. Meer gewicht kan het hefmechanisme van de inzamelauto niet verwerken. Is uw rolcontainer zwaarder dan wordt uw rolcontainer niet geleegd. Er hangt dan een label aan uw rolcontainer met de reden van het niet ledigen. 50 kg is overigens veel. Bij normaal gebruik van uw rolcontainer zal dit gewicht nooit worden bereikt.

Mijn rolcontainer is vol. Kan ik het resterende afval in vuilniszakken aanbieden?

Nee, dat kan niet. Wanneer u meer afval heeft dan in de rolcontainer past (met gesloten deksel), kunt u dit naar de afvalbrengplaats brengen of een volgende lediging afwachten.

Kan ik containerzakken gebruiken?

Veel mensen willen hun nieuwe rolcontainers graag schoon houden en gebruiken daarom containerzakken. Voor de groene gft rolemmer zijn zelfs biologisch afbreekbare zakken beschikbaar. Wilt u wel op de inzameldag de containerzak naar binnen in de rolcontainer vouwen? Anders bestaat het risico dat de containerzak niet in de inzamelauto terecht komt, maar ergens blijft hangen. Dit kan storingen veroorzaken.

Mijn rolcontainer is niet geleegd. Wat nu?

In de meeste gevallen bevestigen wij een label aan de rolcontainer. Op dit label staat de reden waarom uw rolcontainer niet is geleegd. Houdt u zich aan de aanbiedregels, dan legen wij uw rolcontainer. Is uw rolcontainer evengoed niet geleegd, bel ons via 14 072.

Welk afval gaat in de rolcontainers?

 Tabel afvalscheiding

Kleur rolcontainer Wat wel Wat niet
Grijs Klein gemaakt grof huishoudelijk vuil, plastic, verpakkingen van papier met plastic, melkpakken, verpakte kattenkorrels, wegwerpluiers, gloeilampen, onbruikbaar speelgoed Grond, zand, puin, afval dat gescheiden of hergebruikt kan worden
Grijs (plastic, blik en drinkpakken) Bakjes voor salade, groente en fruit, bekers voor yoghurt, vla en ijs, flacons voor wasmiddelen, shampoo en zeep, aluminium schaaltjes, drankblikjes, kartonnen pakken Chipsverpakkingen, piepschuim, verfblikken, doordrukstrips, plastic gebruiksvoorwerpen, spuitbussen en shopper boodschappentassen.
Groen Loof, schillen en resten van groenten, fruit en aardappels, alle etensresten (ook vlees- en visresten), eierschalen en doppen van pinda’s en noten, snijbloemen en kamerplanten, gestold vet, koffiedik en -filterzakjes, theezakjes en theebladeren, gras, stro en bladeren, klein snoeiafval, kort gemaakte takken, resten van tuinplanten Biologisch afbreekbare plastic-/zetmeelzakken, wegwerpluiers, as van open haard, asbakvulling, haren van kat en hond, kattenbakkorrels, paardenmest, zand uit vogelkooien, grond/zand, bagger uit put of goot en puin
Blauw Cadeaupapier, papiersnippers, eierdozen, enveloppen, kartonnen/papieren verpakkingen, kranten, papieren zakken, reclamedrukwerk (zonder folie), schrijf-, computer-, fax- en kopieerpapier, tijdschriften en boeken Behang, carbonpapier, foto’s, geplastificeerd papier, nat papier (zoals koffiefilters), ordners, ringbanden, sanitair papier (keukenrol, wc-papier en luiers), verpakkingen van zuivel en frisdrank
Kunnen we niet aangesloten worden op een ondergrondse container?

Ervaring leert dat een zo hoog mogelijk scheidingspercentage het beste kan worden gerealiseerd met behulp van rolcontainers. Alkmaar heeft er voor gekozen zo veel als mogelijk rolcontainers in te zetten als inzamelmiddel. Alleen als dit niet kan (denk bijvoorbeeld aan bovenwoningen) zal gebruik gemaakt worden van ondergrondse containers.

Wat is een aanbiedplaats?

Dat is een door de gemeente aangewezen plaats voor het aanbieden van te legen rolcontainers. Een aanbiedplaats is te herkennen aan met verf aangebrachte markeringen van pijlen en een symbool van een rolcontainer. Tussen de pijlen kunnen de rolcontainers zij aan zij in een lintopstelling tijdens de inzameldag worden aangeboden voor lediging. Ieder woonadres heeft een eigen aanbiedplaats aangewezen gekregen. Iedere aanbiedplaats is ingericht op het aanbieden van alle rolcontainers van alle aangewezen woonadressen