Rolemmers

Waar bent u naar op zoek?

Rolemmers

Informatie over het gebruik en aanvragen van rolemmers (grijs, groen, blauw).

Afhankelijk van uw (gezins)situatie en grootte van uw perceel kunt u een extra rolemmer aanvragen. Woont u in voormalige gemeente Schermer? Vraag uw rolemmer dan aan via HVC groep

Aanvragen

Stuur een brief of mail naar post@alkmaar.nl en vermeld uw naam, adres, telefoonnummer en de reden van de aanvraag. Stuur uw brief naar:

Stadswerk072
Postbus 53
1800 BC Alkmaar

Ophalen

Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de extra rolemmer bezorgd door Stadswerk072.

Voorwaarden

Groene rolemmer (180 liter)

  • uw perceel is groter dan 250 m²

Grijze rolemmer (240 liter)

  • uw gezinssituatie bestaat uit zes of meer personen
  • u heeft drie of meer kinderen in de leeftijd tot 4 jaar
  • u, uw partner of kind(eren) gebruikt incontinentiemateriaal

Zie ook

Stadswerk072 voor info over welk afval in welke bak moet, de soorten rolemmers, de afmetingen en de aanbieddagen.

Afval mag alleen in de rolemmer worden aangeboden (met uitzondering van een aantal gebieden in Alkmaar). Dozen of losse spullen mogen niet naast of op de rolemmer worden gezet.

Zet de rolemmers met de juiste kant naar de straat. (Niet de kant met de handvaten maar de kant waar de deksel omhoog gaat.) Zo voorkomt u dat uw rolemmer niet geleegd wordt.

Op de ophaaldag moet u de rolemmer voor 7.45 uur op de daarvoor bestemde aanbiedplaats neerzetten en voor 20.00 uur weer op het eigen perceel terugplaatsen.

Er zijn drie verschillende rolemmers:

  1. een grijze rolemmer voor restafval;
  2. een groene rolemmer voor groente-, fruit-, en tuinafval (gft-afval);
  3. een blauwe rolemmer voor papier en karton.

De afmetingen van de rolemmers zijn:

  • De grijze rolemmer (240 liter) is 58 cm breed en 74 cm diep;
  • De groene rolemmer (180 liter) is 47 cm breed en 74 cm diep;

De hoogte van beide rolemmers is 108 cm.

Waarom kan ik niet kiezen voor een kleinere of grotere rolemmer?

Alkmaar heeft ervoor gekozen alle rolemmers van dezelfde kleur in slechts één maat in te voeren. Een grijze (restafval) rolemmer van 240 liter, een groene (gft) rolemmer van 180 liter en een blauwe (papier) rolemmer van 180 liter. Door de maten van de rolemmers per kleur gelijk te houden kunnen de rolemmers op de aanbiedplaats dichter bij elkaar staan en nemen de rolemmers dus minder plaats in. Daarnaast draagt dit bij aan een storingsvrije en efficiënte inzameling.

Hoe krijg ik een extra rolemmer?

De nieuwe grijze rolemmer voor het restafval heeft een capaciteit van 240 liter. Nu steeds meer Alkmaarders steeds beter hun afval scheiden en ook de mogelijkheden om afval te scheiden zijn toegenomen (denk aan de gescheiden plastic inzameling) is deze capaciteit voor bijna alle Alkmaarders voldoende.

Blijkt uw nieuwe grijze rolemmer toch te klein te zijn, dan kunt u een tweede grijze rolemmer aanvragen. Hierbij dient u wel te voldoen aan een van de drie uitzonderingscriteria (gezin van 6 personen of meer; 3 kinderen jonger dan 4 of een gezinslid met incontinentieproblemen (doktersverklaring vereist)).

Een tweede groene rolemmer kunt u aanvragen als uw huis op een perceel staat dat groter is dan 250 m2. In de brief die u ontvangt over de omwisseling van de rolemmers staat hoe u een tweede rolemmer kunt aanvragen.

Waarom zit er een chip op mijn container?

In de nieuwe grijze en groene rolemmer die in Alkmaar wordt uitgezet zit een chip. In deze read only chip staat alleen het nummer van de rolemmer opgeslagen. Er staat dus géén privacy-gevoelige informatie op de chip. Door de chip kan een rolemmer door de leesapparatuur van het inzamelvoertuig worden herkend. Met de leesgegevens (nummers) kunnen de rolemmers beter worden beheerd en misbruik worden tegengegaan.

Mijn rolemmer is kapot. Wat moet ik doen?

Als alleen de deksel of de wielen (of een combinatie hiervan) van de rolemmer beschadigd zijn, wordt uw rolemmer bij u thuis gerepareerd. Als de bak te beschadigd is, wordt de rolemmer vervangen.
U kunt de schade melden bij het centraal meldnummer 14 072. Voor de afspraak wordt u verzocht de rolemmer leeg neer te zetten en aan te geven waar u die voor de reparateur klaarzet.

Als ik verhuis, moet ik dan mijn rolemmers meenemen?

Nee, de rolemmers horen bij het huis(adres). U mag ze niet meenemen, ook niet als u verhuist binnen de gemeente.

Ik heb een nieuwe woning en daar geen rolemmers aangetroffen. Wat moet ik doen?

U kunt een grijze rolemmer krijgen als de nieuw betrokken woning niet eerder bewoond is geweest en daarom nog niet voorzien is van rolemmers. Bij een bestaande woning moet u eerst (digitaal) aangifte bij de politie doen van vermissing. Met behulp van de aangifte kunt u de rolemmer aanvragen. Neem contact op met telefoonnummer 14072.

Let op! In het gebied van de voormalig gemeente Schermer haalt HVC uw afval op. Daarvoor geldt: maak een melding op www.verlorenofgevonden.nl en geef de rolemmer op als vermist. Met deze bevestiging kunt u bij HVC een nieuwe rolemmer aanvragen. Hiervoor hoeft u dus niet naar de gemeente of de politie.

Mijn rolemmer is zoekgeraakt of gestolen.

Doe aangifte van diefstal/vermissing bij de politie. U kunt een nieuwe rolemmer aanvragen als u bij de politie aangifte heeft gedaan van de diefstal of brandstichting van uw rolemmer. Een kopie van het procesverbaal neemt u mee naar Stadswerk072, Herculesstraat 71, waar u de rolemmer direct kunt meenemen. Ophalen van de rolemmer kan van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur. Bezorging is niet mogelijk.

Hoe zwaar mag een volle rolemmer zijn?

Er geldt een maximum van 50 kg per rolemmer. Meer gewicht kan het hefmechanisme van de inzamelauto niet verwerken. Is uw rolemmer zwaarder dan wordt uw rolemmer niet geleegd. Er hangt dan een label aan uw rolemmer met de reden van het niet ledigen. 50 kg is overigens veel. Bij normaal gebruik van uw rolemmer zal dit gewicht nooit worden bereikt.

Mijn rolemmer is vol. Kan ik het resterende afval in vuilniszakken aanbieden?

Nee, dat kan niet. Wanneer u meer afval heeft dan in de rolemmer past (met gesloten deksel), kunt u dit naar de afvalbrengplaats brengen of een volgende lediging afwachten.

Kan ik containerzakken gebruiken?

Veel mensen willen hun nieuwe rolemmers graag schoon houden en gebruiken daarom containerzakken. Voor de groene gft rolemmer zijn zelfs biologisch afbreekbare zakken beschikbaar. Wilt u wel op de inzameldag de containerzak naar binnen in de rolemmer vouwen? Anders bestaat het risico dat de containerzak niet in de inzamelauto terecht komt, maar ergens blijft hangen. Dit kan storingen veroorzaken.

Mijn rolemmer is niet geleegd. Wat nu?

In de meeste gevallen bevestigen wij een label aan de rolemmer. Op dit label staat de reden waarom uw rolemmer niet is geleegd. Houdt u zich aan de aanbiedregels, dan legen wij uw rolemmer. Is evengoed uw rolemmer niet geleegd, bel ons via 14 072.

Welk afval gaat in de rolemmers?

 

 Tabel afvalscheiding
Kleur rolemmerWat welWat niet
Grijs Klein gemaakt grof huishoudelijk vuil, plastic, verpakkingen van papier met plastic, melkpakken, verpakte kattenkorrels, wegwerpluiers, gloeilampen, onbruikbaar speelgoed Grond, zand, puin, afval dat gescheiden of hergebruikt kan worden
Groen Loof, schillen en resten van groenten, fruit en aardappels, alle etensresten (ook vlees- en visresten), eierschalen en doppen van pinda’s en noten, snijbloemen en kamerplanten, gestold vet, koffiedik en -filterzakjes, theezakjes en theebladeren, gras, stro en bladeren, klein snoeiafval, kort gemaakte takken, resten van tuinplanten Biologisch afbreekbare plastic-/zetmeelzakken, wegwerpluiers, as van open haard, asbakvulling, haren van kat en hond, kattenbakkorrels, paardenmest, zand uit vogelkooien, grond/zand, bagger uit put of goot en puin
Blauw Cadeaupapier, papiersnippers, eierdozen, enveloppen, kartonnen/papieren verpakkingen, kranten, papieren zakken, reclamedrukwerk (zonder folie), schrijf-, computer-, fax- en kopieerpapier, tijdschriften en boeken Behang, carbonpapier, foto’s, geplastificeerd papier, nat papier (zoals koffiefilters), ordners, ringbanden, sanitair papier (keukenrol, wc-papier en luiers), verpakkingen van zuivel en frisdrank
Kunnen we niet aangesloten worden op een ondergrondse container?

Ervaring leert dat een zo hoog mogelijk scheidingspercentage het beste kan worden gerealiseerd met behulp van rolemmers. Alkmaar heeft er voor gekozen zo veel als mogelijk rolemmers in te zetten als inzamelmiddel. Alleen als dit niet kan (denk bijvoorbeeld aan bovenwoningen) zal gebruik gemaakt worden van ondergrondse containers.

Wat is een aanbiedplaats?

Dat is een door de gemeente aangewezen plaats voor het aanbieden van te legen rolemmers. Een aanbiedplaats is te herkennen aan met verf aangebrachte markeringen van pijlen en een symbool van een rolemmer. Tussen de pijlen kunnen in een lintopstelling (zij aan zij) rolemmers tijdens de inzameldag worden aangeboden voor lediging. Ieder woonadres heeft een eigen aanbiedplaats aangewezen gekregen. Iedere aanbiedplaats is ingericht op het aanbieden van alle rolemmers van alle aangewezen woonadressen.