Thom de Boer

Waar bent u naar op zoek?

Thom de Boer

 

Een kijkje in het leven van Alkmaarse talentsporters

Alkmaar heeft sporters ontzettend veel te bieden. Niet alleen recreatief. Ook voor talenten.  Je talent ontwikkelen en sporten op hoog niveau is hier bereikbaarder dan je denkt. Kijk maar naar de vele talentsporters uit Alkmaar Hieronder volgt een kijkje in het leven van Thom de Boer en zijn route naar de top.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zwemkanon Thom de Boer ontwikkelde zijn (sport)talent in Alkmaar

Sporten op hoog niveau is bereikbaarder dan je denkt. Zeker in Alkmaar, want deze gemeente heeft sporters veel te bieden bij het ontwikkelen van hun talenten. Niet alleen met 10 Regionale Trainingscentra waar plaats is voor diverse sporten, maar ook qua voorzieningen. Zwemmer Thom de Boer heeft dankbaar gebruik gemaakt van de vele mogelijkheden in Alkmaar op sportgebied.

Thom’s Alkmaarse (zwem)roots

De 25-jarige Thom de Boer is 1 van de vele talentsporters uit Alkmaar. Sprinten is zijn passie op zwemgebied. Sinds dit seizoen zwemt hij voor de nationale selectie, maar zijn zwemroots liggen bij DAW in Alkmaar. ‘Ik zwem van jongs af aan. Net als mijn vader, broertje en zusjes trouwens. Tijdens mijn middelbare schooltijd op het Willem Blaeu vond ik zwemmen leuk en was ik goed, maar pas op mijn 19e ben ik serieuzer en meer professioneel gaan zwemmen. De laatste jaren heb ik bij De Dolfijn Wedstrijdzwemmen veel vooruitgang geboekt, een EK limiet gezwommen en nu zwem ik voor team Nederland’.

Goede zwemfaciliteiten in Alkmaar

Als je in Alkmaar echt iets wil bereiken in het zwemmen dan moet je naar zwemvereniging DAW, want daar zijn de zwemfaciliteiten gewoon heel goed. Een mooi groot zwembad, een 50 meter bad en goede startblokken. DAW heeft de status van Talentcentrum van de KNZB en heeft als doel om zowel eigen zwemmers als zwemtalenten uit de regio een kans te bieden zich te ontwikkelen met behoud van het plezier en passie voor de wedstrijdzwemsport. En dat is precies waar het om draait, aldus Tom.

Blijf sporten zolang je er plezier in hebt

‘Ik ben een goed voorbeeld van een echte laatbloeier, dus ook al ben je op jonge leeftijd misschien nog niet zo goed, hou er plezier in en geef niet op. Zolang je het leuk vindt, waarom zou je dan stoppen, want blijven sporten is altijd meegenomen. Niet iedereen is op zijn 12e al een toptalent en fysiek groot en sterk. Dat wordt later wel rechtgetrokken en als je jezelf dan technisch goed doorontwikkeld hebt, wordt je waarschijnlijk net zo goed of beter dan je leeftijdsgenoten.

Dromen, durven en doen in sport

‘Ik vind dat je jezelf in sport zeker een hoger doel mag opleggen. Een doel waar je van droomt. Maar blijf wel realistisch. Daar kan een coach je goed bij helpen: wat is op korte termijn haalbaar en daarna een lange termijn plan maken. De volgende stap is doen en je doelen behalen. Mijn korte termijn doel is mij zo goed mogelijk aanpassen aan het nieuwe team, want ik train nu meer en anders. Voor de langere termijn wil ik meedoen aan de volgende Olympische Spelen. 8 maanden na Rio zwom ik al 4 honderdste onder die limiet. Dat zijn serieuze tijden en bovendien zit er nu een heel team omheen. Ik zit er dus enorm dichtbij en ga ervoor.’

Sport, studie en een sociaal leven

Die combinatie blijft een uitdaging. Op dit moment sport ik eigenlijk fulltime, terwijl ik ook nog een Master Economics aan de UVA doe. Vroeger was ik niet zo goed in plannen, maar dat leer je als topsporter wel. Mijn focus ligt nu veel meer op het zwemmen dan op mijn studie. Vorig jaar heb ik al mijn studiepunten behaald, maar in het nieuwe team wordt het naar college gaan moeilijker. Ook mijn sociale leven staat op een laag pitje. Ik pak veel minder feestjes dan de gemiddelde student vanwege de vroege ochtendtrainingen om 6 uur, maar dat hoort nu eenmaal bij topsport en ik weet waar ik het voor doe.’

 

Thom de Boer en Jos van Kuijeren

Thom de Boer en zwemverslaggever Jos van Kuijeren tijdens de Speedo Fast Water Meet 2017.

Foto gemaakt door Gunny van den Brink.

 

Thom de Boer 50 mtr vlinderslag

Thom de Boer in actie op de 50m vlinderslag tijdens de International Swimmeet Maastricht.

Foto aangeleverd (eigen materiaal).

Laatste wijziging: 06 november 2017