Trouwen en geregistreerd partnerschap

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Trouwen en geregistreerd partnerschap

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Voordat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u hiervan aangifte bij de Burgerlijke Stand. Lees de informatie hierover.

Eerst melding doen (voorheen ondertrouw)

Wanneer

De melding moet minstens twee weken en maximaal één jaar vóór de huwelijksdatum gedaan zijn.

Reserveer datum

De datum van de melding kunt u alleen reserveren als u al een huwelijk/partnerschapsdatum bij ons heeft vastgelegd.

Heeft u een huwelijks- of partnerschapsdatum gereserveerd dan kunt op de volgende manieren een afspraak voor de melding maken:

 • Digitaal 
 • Bel 14 072. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Nadat u melding heeft gedaan van uw voorgenomen huwelijk in de huwelijksgemeente, controleert en stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand vast of u aan de wettelijke voorwaarden voldoet.

Kosten

De kosten voor een huwelijk en voor geregistreerd partnerschap vindt u op de tarievenlijst onder het kopje "Burgerlijke stand".

Let op: betaling uitsluitend mogelijk met uw pinpas.

Meer informatie

Wilt u meer weten over trouwlocaties of trouwen met iemand met een niet-Nederlandse nationaliteit? Kijk dan op ‘Lees meer’.

DigiD logo Uw eigen inlogcode voor de hele overheid

Trouwlocaties

Kosteloos huwelijk

Een inwoner van Alkmaar kan gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Het resultaat is hetzelfde, maar de ceremonie verschilt van het gewone huwelijk. Dit geldt ook voor de omzetting van geregistreerd partnerschap in huwelijk. Lees meer over mogelijkheden en voorwaarden voor een kosteloos huwelijk.

Eenvoudige ceremonie (dit is geen kosteloos huwelijk)

De gemeente biedt op dinsdag de mogelijkheid voor een eenvoudige huwelijks- of partnerschapsceremonie. Hiervoor geldt een gereduceerd tarief.

Bij een eenvoudige ceremonie vindt de voltrekking plaats in de Schagenkamer in het stadhuis. Naast het bruidspaar is hier plaats voor zes personen (inclusief minimaal twee maximaal vier getuigen). Er vindt geen voorgesprek plaats met de trouwambtenaar. De ceremonie duurt ongeveer 20 minuten, waarbij de trouwambtenaar een korte toespraak houdt. Er is geen mogelijkheid voor toespraken van andere aanwezigen.

Tijdstip: dinsdag om 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur.
Let op: u kunt wel de datum maar niet het tijdstip kiezen.
Voor deze eenvoudige ceremonie is veel belangstelling. Houd daarom rekening met een wachttijd.

Bent u in het buitenland geboren, heeft u in het buitenland gewoond en/of bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?

Neem dan ruim van tevoren contact op met de afdeling Burgerlijke Stand. Wij accepteren niet-Nederlandse documenten alleen als zij voldoen aan de legalisatievereisten. En soms is het nodig dat ze in het Nederlands zijn vertaald door een beëdigde vertaler. De documenten bestuderen we. De melding van het voorgenomen huwelijk en de ceremonie vinden niet plaats als de benodigde documenten niet aanwezig zijn of als we deze niet goedkeuren. De kosten die u eventueel maakte, vergoeden we niet.

Verschil tussen huwelijk of geregistreerd partnerschap of samenwonen

Met een geregistreerd partnerschap hebt u dezelfde rechten als mensen die getrouwd zijn. De voorwaarden, kosten en procedure is gelijk.
Let op! Niet alle landen in de wereld erkennen een geregistreerd partnerschap.

Sinds 1 januari 2018 trouwt u standaard in een beperkte gemeenschap van goederen. Meer informatie over trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of het trouwen op huwelijkse voorwaarden vindt u op rijksoverheid.nl en op notaris.nl. U hoeft niet door te geven aan de gemeente of u gaat trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.

Kiest u voor trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen?

Lees hier meer over de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de drie mogelijkheden.

Trouwambtenaren

Het is mogelijk om een voorkeur voor een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand op te geven. De ambtenaar naar keuze moet uiteraard wel beschikbaar zijn. Het is ook mogelijk het huwelijk door een eigen buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand te laten voltrekken.

Ontheffing bij huwelijksvoltrekking Langestraat en Grote Kerk

Als u met uw trouwauto en eventuele volgauto’s de binnenstad in wilt rijden en wilt parkeren bij het Stadhuis of de Grote Kerk, dan heeft u een ontheffing nodig. Deze kunt u aanvragen en afhalen bij ParkeerService.

 • Tijdens de melding krijgt u informatie over het aan vragen van ontheffing(en) die u kunt gebruiken op de dag van de huwelijksvoltrekking. De ontheffingen vraagt u aan bij Parkeerservice.
 • Voor huwelijken in de Grote Kerk, de Polderkamer of de Raadzaal kunt u maximaal 10 ontheffingen aanvragen. Als u trouwt in de Schagenkamer is het maximaal 5 ontheffingen. De kosten van een ontheffing bedragen € 6,00 per stuk (tarief 2019).
 • Ontheffingen worden op kenteken verstrekt omdat er bij het in- en uitrijden van de binnenstad wordt gecontroleerd op kenteken (camera's met kentekenherkenning). De betreffende kentekens moet u doorgeven. De beweegbare palen zijn verdwenen. U hoeft niet meer uit de auto te stappen om de paal te laten zakken.

Nodig om een melding voorgenomen huwelijk te doen

Welke documenten u nodig heeft om een melding van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap te doen hangt af van de plaats waar u wilt gaan trouwen. Niet alle gemeenten in Nederland hebben een beleid van trouwen zonder documenten. Andere gemeenten kunnen u dus om meer documenten vragen.

Nodig als u gaat trouwen

 • een geldig legitimatiebewijs van u en uw partner
 • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van iedere getuige

Niet-Nederlandse nationaliteit of documenten

 • eventueel documenten uit het buitenland

Voorwaarden en wetgeving

Wilt u uw huwelijk laten voltrekken door een eigen ambtenaar of buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand? Lees dan hieronder de voorwaarden.

De voorwaarden voor het eenmalig benoemen van een ambtenaar of buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand zijn:

 1. Het aanstaande bruidspaar dient schriftelijk een verzoek in met daarin de huwelijksdatum.
 2. De te benoemen persoon is al benoemd in een andere gemeente als ambtenaar of buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Stuur een kopie van het benoemingsbesluit mee met het verzoek.
 3. De te benoemen persoon is beëdigd bij de rechtbank als ambtenaar of buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Stuur een kopie van het audiëntieblad (beëdiging) mee met het verzoek.
 4. De te benoemen persoon moet regelmatig huwelijken voltrekken. Hiervan moet u een bewijs meesturen met het verzoek. De gemeente waar de te benoemen persoon op dit moment huwelijken voltrekt, moet dit afgeven.
 5. Het verzoek moet uiterlijk drie maanden voor het huwelijk in ons bezit zijn.
 6. Vindt het huwelijk plaats in het stadhuis van Alkmaar? Dan is het alleen mogelijk om door een eigen ambtenaar het huwelijk te laten voltrekken.
U heeft niet de Nederlandse nationaliteit en u wilt in Nederland trouwen. Wat zijn de rechtsgevolgen?

Wij adviseren u om voor de ondertrouw / huwelijk contact op te nemen met uw eigen autoriteiten (consulaat /ambassade) om te informeren wat de rechtsgevolgen zijn van het huwelijk voor bijvoorbeeld uw naam, nationaliteit en de verplichting tot registratie naar eigen recht.

Bent u in het buitenland getrouwd en wilt u uw huwelijk in de gemeente Alkmaar laten registreren?

Als u in het buitenland bent getrouwd, dan is het uw plicht om het huwelijk in uw woongemeente te laten registreren.
Informeert u voor af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw woongemeente aan welke eisen de huwelijksakte moet voldoen voor de registratie.

Wat moet ik doen als ik in het buitenland wil trouwen?

Informeer altijd vooraf bij de instantie waar u in het buitenland gaat trouwen of u bepaalde papieren uit Nederland mee moet nemen.
Zie ook verklaring van huwelijksbevoegdheid.