Trouwlocatie Grootschermer - Dorpskerk

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Alle producten en diensten > Trouwlocatie Grootschermer - Dorpskerk

Trouwlocatie Grootschermer - Dorpskerk

Dorpskerk in Grootschermer

Kenmerken

Adres

Zuideinde 3, Grootschermer (Google maps)
Beschikbaarheid Niet beschikbaar in juni, juli en augustus
Toegankelijkheid Geschikt voor mindervaliden
Ruimte Maximaal 70 personen
Parkeren Beperkte parkeerruimte aanwezig
Geluidsapparatuur Aanwezig
Toiletten Aanwezig
Verwarming Aanwezig

Geschiedenis

De oorspronkelijke kerk van Grootschermer stortte in 1612 tijdens een hevige storm in. Er werd 5000 gulden voor de wederopbouw beschikbaar gesteld. Op 15 juni 1762 werd de eerste steen van de huidige Hervormde kerk gelegd door de vijfjarige zoon van de toenmalige predikant. Hieraan herinnert een marmeren steen boven de ingang van de kerk.
De huidige kerk geldt als een typisch protestants gebouw van na de reformatie met een plattegrond als een rechthoek zonder onderbrekingen. Preekstoel, doophek en banken zijn loodrecht op de lengterichting van de zaal opgesteld. Het meeste meubilair is afkomstig uit het eerdere kerkje. Torenhaan en luidklok zijn uit 1648. In de klok staat nog het oude wapen van de Schermer, de mol en twee snoeken. Een aantal koperen attributen in het kerkje stamt uit 1764. De wijzerplaat van het torenuurwerk aan de oostzijde is groter dan die aan de westzijde omdat men vanuit de Eilandspolder (werkterrein van veel dorpelingen) van verre de tijd moest kunnen waarnemen. Het zaalkerkje is grotendeels nog in oorspronkelijke staat en in 1978 grondig gerestaureerd. Daarbij heeft men getracht om de oude kleuren zoveel mogelijk terug te brengen.

Interesse?

Om de locatie te bezichtigen kunt u een afspraak maken met mevrouw Jonker op telefoonnummer 0299-673012. Wilt u de trouwlocatie reserveren voor uw huwelijk neem dan contact op met de afdeling Burgerzaken via 14 072.

Laatste wijziging: 02 februari 2016