Trouwlocatie Zwarte Kerkje Zuidschermer

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Alle producten en diensten > Trouwlocatie Zwarte Kerkje Zuidschermer

Trouwlocatie Zwarte Kerkje Zuidschermer

Zwarte Kerkje in Zuidschermer

 
 

Kenmerken

 

Adres

Zuidervaart 22, Zuidschermer (Google Maps)
Beschikbaarheid Hele jaar door
Toegankelijkheid Geschikt voor mindervaliden
Ruimte 75 personen
Parkeren Beperkte parkeerruimte
Geluidsapparatuur Aanwezig
Toiletten

Aanwezig

Verwarming Aanwezig
Website www.hetzwartekerkje.nl


Geschiedenis

Omstreeks 1665 werd het kerkje door de timmerlieden Pieter en Claes Dirkzn. in hout opgetrokken. De houten buitenbeschieting werd zwart geteerd. Zo kwam de naam "Zwarte Kerkje" in de wereld. Aan de oostkant onder het kerkdak is een woning voor de koster en zijn gezin. In 1834 werd het gebouwtje grotendeels herbouwd in baksteen, alleen de toren is nog van hout. De naam Zwarte Kerkje bleef. Door de jaren heen werden er verbeteringen aangebracht zoals de koepel onder het dak. Aanvankelijk werd de kerk ook als school gebruikt, tot in 1790 een schoolgebouwtje naast de kerk werd gebouwd. Na sluiting van de school eind 1900 werd het gebouwtje als schilderswerkplaats ingericht. Nu staat het al jaren leeg en wordt het gebruikt voor diverse doeleinden.

Het Zwarte Kerkje heeft een eenvoudig interieur. Tegen de zuidwand staat een preekstoel uit 1665. De koperen doopboog met een molentje in de top en de zesarmige kaarsenkroon met wapenschildjes stammen uit de 18e eeuw. Het orgel, een bijzonder instrument, is gebouwd in 1758 door een van de weinige Nederlandse orgelbouwers, Pieter van Assendelft uit Leiden.

 

Interesse?

Om de locatie te bezichtigen kunt u een afspraak maken met de heer en mevrouw Pluijmers op telefoonnummer (072) 504 43 20. Wilt u de trouwlocatie reserveren voor uw huwelijk neem dan contact op met de afdeling Burgerzaken via 14 072.

Laatste wijziging: 07 september 2018