Vensters en deuren

Er is een fout opgetreden!

Vensters en deuren

Vensters en deuren zijn door intensief gebruik aan slijtage onderhevig. Goed schilderwerk en tijdige reparatie van versleten delen waarborgen behoud en dus oorspronkelijkheid. Bovendien is het historische hout vaak beter van kwaliteit dan het tegenwoordig verkrijgbare hout. Het is daarom beter om bij herstel alleen het slechte hout te vervangen, zodat historisch gezond materiaal bewaard kan blijven.

Behoud van authentieke onderdelen staat bij de afdeling Monumentenzorg en Archeologie hoog in het vaandel. Toch ontkom je in ons land niet aan een kwaal als houtrot en wanneer een houten raam in zijn geheel verrot is, zal dit met hetzelfde materiaal en dezelfde maatvoering moeten worden nagemaakt. Hierbij wordt extra gelet op de navolging van de oorspronkelijke vorm en detaillering, zoals bijvoorbeeld fijne roeden en profilering. Vaak worden juist missers gemaakt bij de uitvoering, waardoor afbreuk wordt gedaan aan het monumentale karakter van het pand.

Raamroeden/ kozijnen

Raamroeden zijn door de eeuwen heen in verschillende maten en vormen gemaakt. Uitgangspunt bij herstel is uiteraard de oorspronkelijke maat en vorm van de roeden.
Het meest gangbare materiaal is hout. In sommige monumenten is door de ontwerper staal toegepast, dit komt vooral voor in de periode van de Nieuwe Zakelijkheid. Staal brengt weer specifiek onderhoud met zich mee. Verder zijn aluminium- en kunststoframen niet toegestaan in monumenten en panden in de beschermde stadsgezichten.

Tabel met voorbeelden van vensters 

Kruisvenster Vijfling Vierdeling Drieling
Kruisvenster
2e helft
17e eeuw
Vijfdeling
1e helft
18e eeuw
Vierdeling,
2e helft
18e eeuw
Driedeling,
eind
18e eeuw
Empire Schijfraam 2e kwart 2e kwart 20e eeuw
Empire
(draaiend),
eind 18e eeuw
Schuifraam,
begin
19e eeuw
2e kwart
20e eeuw
2e kwart
20e eeuw
Tweedeling tweedeling t-venster t-venster draaiend
Tweedeling,
midden
19e eeuw
Tweedeling,
2e helft
19e eeuw
T-venster,
na 1860
T-venster
(draaiend),
20e eeuw

Dubbelglas

Het is mogelijk om in monumenten dubbelglas aan te brengen om geluid en koud te weren. Het zogeheten monumentenglas van Dörr is daarvoor geschikt. De toepassing van dit type dubbelglas maakt zo min mogelijk inbreuk op het historische karakter van de raampartij. Het is toepasbaar op elk type venster, ook bij roedenramen. Het is mogelijk om voor Dörr-monumentenglas subsidie aan te vragen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over (stalen) kozijnen, glas, onderhoud en restauratie, neem dan contact op met de afdeling Monumentenzorg en Archeologie.
Tel: 14 072
E-mail: post@alkmaar.nl

Laatste wijziging: 26 januari 2016