Verklaring omtrent het gedrag

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Verklaring omtrent het gedrag

Verklaring omtrent het gedrag

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. Uit een VOG blijkt dat iemands gedrag geen bezwaar is voor een baan, visum, emigratie of werkvergunning.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. Uit een VOG blijkt dat iemands gedrag geen bezwaar is voor een baan, visum, emigratie of werkvergunning. Voor sommige functies is een VOG wettelijk verplicht. Justis (de screeningsautoriteit van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) beoordeelt de aanvraag en stuurt de VOG (of een afwijzing) binnen 2 tot 4 weken per post.

Aanvragen

Online via werkgever

Uw nieuwe werkgever kan voor u een VOG online aanvragen bij Justis. Dan hoeft u niet zelf naar de gemeente te komen. De werkgever heeft daarvoor eHerkenning nodig. Nadat de werkgever de aanvraag heeft voorbereid, ontvangt u een e-mail van Justis. Via een link in deze e-mail logt u in met uw DigiD, rondt de aanvraag af en betaalt via iDEAL.

Online bij de gemeente

De VOG Particulieren kunt u digitaal aanvragen met uw DigiD en betalen via iDEAL. Dan hoeft u niet naar de gemeente te komen. U vult eerst het formulier samen met uw werkgever in. Zorg dat de formulieren zijn ondertekend door u zelf en de werkgever en voorzien van stempels en parafen. Scan de formulieren of maak er duidelijk leesbare foto's van. U stuurt deze bestanden als bijlage mee met uw online aanvraag.

Schriftelijk

U kunt ook schriftelijk een VOG aanvragen:

 • Download het juiste aanvraagformulier VOG en vul het formulier in (meestal krijgt u een vooringevuld formulier van uw toekomstige werkgever, voorzien van handtekening, parafen en stempels)
 • Vul ook het formulier eenmalige machtiging (pdf 49kB) in voor de betaling per eenmalige automatische incasso
 • Stuur beide ingevulde formulieren samen met een kopie van uw identiteitsbewijs via e-mail of per post (Postbus 53, 1800 BC Alkmaar)

Bij de balie Burgerzaken

U komt met het volledig ingevuld aanvraagformulier en een geldig legitimatiebewijs naar de balie voor de aanvraag van de Verklaring omtrent het gedrag. Maak online een afspraak. Betalen doet u per pin bij de aanvraag.

De afspraak wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of bel met 14 072.

Meenemen bij de aanvraag

 • Volledig ingevuld aanvraagformulier VOG, voorzien van handtekening, parafen en stempels werkgever of instantie
 • Geldig identiteitsbewijs
 • Bankpas voor pinbetaling, u betaalt bij de aanvraag

Iemand machtigen om de aanvraag te doen? Dan neemt de gemachtigde daarnaast mee:

 • Volledig ingevuld en ondertekend machtigingsformulier (pdf 16kB)
 • Geldig identiteitsbewijs van de gemachtigde
 • (Kopie van) geldig identiteitsbewijs van de aanvrager

Werken met kinderen

Er zijn speciale VOG-aanvraagformulieren voor medewerkers die met kinderen werken, bijvoorbeeld in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Deze formulieren zijn deels al ingevuld. Bekijk de website van de Rijksoverheid over de VOG bij werken met kinderen.

Vrijwilligers

Als u als vrijwilliger voor een Alkmaarse vrijwilligersorganisatie werkt, is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een gratis VOG voor vrijwilligers te krijgen. Neem of stuur een ingevulde intentieverklaring aanvraag VOG (pdf 157kB) mee bij de aanvraag. Het kan ook digitaal, meer informatie hierover is te vinden op de pagina gratis VOG voor vrijwilligers van de Rijksoverheid.

Niet meer ingeschreven

Als u niet (meer) bent ingeschreven bij de in Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente of in het buitenland woont, dan moet u de VOG rechtstreeks aanvragen bij Justis.

Kosten

 • € 41,35 via de gemeente
 • € 33,85 via de werkgever bij Justis

Zie ook

logo DigiD DigiD: Uw eigen inlogcode voor de hele overheid

logo eHerkenningMet eHerkenning kunnen bedrijven veilig inloggen bij overheden