Vluchtelingen nu ook in Alkmaar ‘Aan de slag’

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Alle producten en diensten > Vluchtelingen nu ook in Alkmaar ‘Aan de slag’

Vluchtelingen nu ook in Alkmaar ‘Aan de slag’

Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar (VCRA) is in Alkmaar gestart met het project ‘Aan de slag’. Door dit project kunnen vluchtelingen veel sneller dan voorheen vrijwilligerswerk doen. De VCRA werkt in dit project samen met Stichting Pharos, het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en gemeente Alkmaar.

Nederland heeft op dit moment ruim 33.500 asielzoekers in opvang (bron: coa.nl). Uit diverse onderzoeken blijkt hoe belangrijk het is voor vluchtelingen en asielzoekers om actief bezig te zijn. Door mee te doen met 'Aan de slag' worden de gezondheid en veerkracht van asielzoekers bevorderd en worden hun talenten en vaardigheden benut.

Vrijwilligers

Maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk hebben vaak behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Zij komen regelmatig handen te kort. De hulp van asielzoekers en/of vergunninghouders die verblijven in een van de opvanglocaties van het COA kan hierbij zeer van pas komen.

De eerste vrijwilligersklussen voor een aantal vluchtelingen in dit nieuwe project zijn inmiddels gedaan. Dit leverde enthousiaste reacties op, zowel bij de vluchtelingen als bij de organisaties waarvoor zij zich hebben ingezet. In september hebben vier dames uit Syrië en Eritrea zich als vrijwilligers ingezet bij een diner in het kader van de week tegen de eenzaamheid. Het diner werd georganiseerd door Resto VanHarte Alkmaar, Sensoor en Humanitas. Deze organisaties waren erg blij met de hulp van de dames. Eén van de deelnemers, Hanan, vertelde dat het leuk is om bezig te zijn, want in het asielzoekerscentrum is het vooral ‘wachten, wachten en wachten’.

VCRA Aan de slag
Vlnr: Hisham, burgemeester Bruinooge en Maged tijdens de 8 Octoberreceptie (Foto: Annelieke Bosdijk voor de VCRA)

Zeer Alkmaars

Ook hebben twee nieuwe Alkmaarders, gevlucht uit Syrië en de Gazastrook, op 7 oktober vrijwillig geholpen bij een wel zeer Alkmaarse aangelegenheid. Zij hielpen bij de garderobe tijdens de Receptie van de gemeente in de Grote Kerk ter viering van Alkmaars Ontzet. Burgemeester Piet Bruinooge waardeerde hun inzet zeer en ging dan ook graag met Hisham en Maged op de foto. Hisham vond het een eer om te mogen helpen en Maged vond dit ‘de mooiste avond sinds ik in Nederland ben!’ Gezien de grote drukte bij de garderobe was de extra hulp meer dan welkom.

De VCRA, de gemeente Alkmaar en het COA zien deze vliegende start als een goed begin van een constructieve, structurele samenwerking in dit project. De bewoners van de twee Asielzoekerscentra kunnen zich onbeperkt inschrijven op aangeboden klussen.

Gezocht: maatschappelijke organisaties voor ‘Aan de slag’

Als je als organisatie vluchtelingen als vrijwilliger wilt inzetten heb je een Verklaring Vrijwilligerswerk nodig van het UWV. Zij beoordelen of het werk gebruikelijk onbetaald is, geen winstoogmerk heeft en een algemeen maatschappelijk nut dient. Een Verklaring Vrijwilligerswerk wordt door het UWV voor drie jaar verleend, is niet persoonsgebonden en geldt voor de door de organisatie beschreven werkzaamheden. Er hoeft dus geen nieuwe verklaring aangevraagd te worden wanneer andere asielzoekers hetzelfde werk gaan doen. De Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar helpt bij de aanvraag bij het UWV.

Meer informatie of aanmelden: Neem contact op met de VCRA via 072 519 1600 of info@vcra.nl onder vermelding van project ‘Aan de slag’.

Laatste wijziging: 10 november 2016