Vreemdelingenpaspoort

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Vreemdelingenpaspoort

Vreemdelingenpaspoort

Een vreemdelingenpaspoort is voor inwoners van Nederland die niet de Nederlandse nationaliteit hebben.

Een vreemdelingenpaspoort is een paspoort voor niet-Nederlanders die in Nederland wonen en van hun eigen autoriteiten geen reisdocument kunnen krijgen.

U kunt uw vreemdelingenpaspoort ophalen of gratis laten bezorgen. Geef dit aan bij de aanvraag, deze keuze kunt u later niet meer wijzigen. 

Aanvragen

Een vreemdelingenpaspoort kunt u krijgen als u vreemdeling bent, in Nederland woont en geen reisdocument kunt krijgen van de autoriteiten van uw eigen land. Een vreemdelingenpaspoort vraagt u persoonlijk aan. Daarvoor maakt u eerst afspraak.

De gemeente stuurt de aanvraag door naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het ministerie van Buitenlandse Zaken beslist over de aanvraag. Dit kan een paar maanden duren. Een spoedaanvraag is daarom niet mogelijk.Voor sommige landen is ook een visum nodig.

Voorwaarden

U kunt een vreemdelingenpaspoort aanvragen als u ten minste aan de volgende vier voorwaarden voldoet:

 • U kunt aantonen dat u van uw eigen land geen paspoort kunt krijgen, of dat u vluchteling bent maar geen vluchtelingenstatus hebt
 • U hebt een geldige verblijfsvergunning (document type I, II of V)
 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) van Alkmaar
 • Er bestaat zekerheid over uw identiteit

Maak online een afspraak om uw vreemdelingenpaspoort in het Stadskantoor aan te vragen. De kosten voor het document betaalt u bij deze aanvraag, dus neem een bankpas mee. Bekijk de openingstijden per locatie.

De afspraak afzeggen of wijzigen kan met DigiD via MijnAlkmaar of door te bellen met 14 072.

Meenemen bij de aanvraag

18 jaar of ouder

 • Uw verblijfsvergunning, type I, II of V
 • Nieuwe pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto). Wij adviseren een pasfoto van een vakfotograaf.
 • Alle Nederlandse en buitenlandse paspoorten en ID-kaarten die u hebt, geldig èn ongeldig
 • Bankpas voor pinbetaling

Tot 18 jaar

Bij de aanvraag en bij het afhalen moet het kind zelf aanwezig zijn. Neem in alle gevallen mee:

 • Uw verblijfsvergunning en die van uw kind, type I, II of V
 • Nieuwe pasfoto in kleur (eisen voor geschikte pasfoto). Wij adviseren een pasfoto van een vakfotograaf.
 • Alle paspoorten en ID-kaarten die het kind heeft, geldig èn ongeldig
 • Een van de ouders dient aanwezig te zijn én van de andere ouder of gezaghouder dient apart toestemming te worden gegeven door een toestemmingsformulier ouders/voogden (pdf 183kB) ingevuld mee te nemen.
 • Van beide ouders of van degene die het gezag heeft een geldig origineel identiteitsbewijs (geen kopie!). Bij gezag van derden: beschikking rechtbank.
 • Bankpas voor pinbetaling

Wachttijd

Het duurt twee tot vier maanden voordat uw vreemdelingenpaspoort klaar is. U krijgt bericht van de gemeente als u het vreemdelingenpaspoort kunt afhalen.

Geldigheid

De geldigheidsduur hangt af van uw verblijfsvergunning, maar is maximaal vijf jaar geldig. Het document is overal ter wereld geldig, behalve in het land waarvan u de (vermoedelijke) nationaliteit hebt. Sommige landen hebben ook nog andere eisen, bijvoorbeeld een visum.

Gratis bezorgservice

Het is mogelijk om uw aangevraagde reisdocumenten gratis te laten bezorgen op het door u gekozen adres. U hoeft dan nog maar 1 keer naar het stadhuis te komen: alleen bij de aanvraag van uw reisdocument.Bij de aanvraag krijgt u informatie mee over de bezorgservice en hoe u een afspraak kunt maken voor het laten bezorgen van uw paspoort. De bezorgservice is gratis binnen afgesproken tijdsvakken.

Bekijk alle informatie over bezorgen van uw reisdocument.

Kosten

 • Paspoort: vanaf 18 jaar € 52,00 – jonger dan 18 jaar € 52,00.

Kwijt of gestolen

Maak een afspraak bij de gemeente als uw paspoort kwijt of gestolen is. U vult een verklaring van vermissing in en kunt direct een nieuw paspoort aanvragen. Doe in geval van diefstal eerst aangifte bij de politie en neem het proces-verbaal mee. Vindt u alsnog uw paspoort? Lever deze in, want het document is na het aangeven van vermissing ongeldig. Soms wordt een identiteitsbewijs onterecht als vermist of gestolen opgegeven, daarom controleren wij de melding.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen identiteitsbewijs nodig als zij naar het buitenland reizen. Sommige landen eisen een toestemmingsverklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft en dat het kind met toestemming het land verlaat. Meer informatie en de toestemmingsverklaring op de site van de Rijksoverheid.

Vermelding naam (voormalig) partner of echtgenoot

Hebben uw kinderen de achternaam van uw (ex)echtgenoot of geregistreerd partner en heeft u zelf een andere achternaam? Dan kunt u ervoor kiezen om de naam van uw (ex)echtgenoot of geregistreerd partner in uw paspoort te zetten. Hierdoor staat in uw paspoort dezelfde naam vermeld als in het identiteitsbewijs van uw kinderen. Dit kan misverstanden voorkomen als u alleen met uw kinderen reist.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag nemen wij vingerafdrukken van u af. Meer informatie over vingerafdrukken in het paspoort.

Zie ook

Logo DigiD DigiD: Uw eigen inlogcode voor de hele overheid

Paspoort
Vluchtelingenpaspoort