Waarmerken van kopieën

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Waarmerken van kopieën

Waarmerken van kopieën

Waarmerken van een kopie betekent dat wordt verklaard dat de kopie een werkelijke kopie is van het originele document.

Een gewaarmerkte kopie heeft u nodig bij officiële transacties, bijvoorbeeld als u een huis gaat kopen of wanneer u het origineel niet wilt of kunt geven.

Hoe vraag ik het aan?

Maak digitaal een afspraak. Dit kan op twee manieren:

Met DigiD

Voordeel
Wilt u uw afspraak afzeggen of wijzigen, dan kunt u dit zelf doen via uw persoonlijke pagina op MijnAlkmaar.

Maak een afspraak met DigiD

Zonder DigiD

Nadeel
Wanneer u een afspraak maakt zonder in te loggen met uw DigiD, dan wordt de afspraak wel geregistreerd, maar is deze niet zichtbaar in het afsprakenoverzicht op MijnAlkmaar. Wilt u uw afspraak afzeggen of wijzigen, bel 14 072.

Maak een afspraak zonder DigiD

Kosten

€ 13,70

Let op: betaling uitsluitend mogelijk met uw pinpas.

DigiD logo Uw eigen inlogcode voor de hele overheid

Een medewerker van Burgerzaken kan een kopie of afschrift van een document waarmerken. Dat betekent dat wordt verklaard dat de inhoud van de kopie of het afschrift hetzelfde is als die van het origineel. Dat gebeurt met een stempel en een handtekening.

Een gewaarmerkte kopie heeft u nodig bij officiële transacties. Bijvoorbeeld als u een huis gaat kopen. Of wanneer u het origineel niet wilt of kunt geven.

Geen diploma’s

Het is niet mogelijk een kopie of afschrift van een diploma te laten waarmerken bij de afdeling Burgerzaken. De medewerker kan niet beoordelen of het diploma echt is.

Wij adviseren u om bij een verzoek om een gewaarmerkte kopie het originele diploma mee te nemen naar de organisatie die erom vraagt en daar een kopie te laten maken, of aan de Nederlandse onderwijsinstelling, die het diploma heeft uitgegeven, te vragen of zij een gewaarmerkte kopie kunnen afgeven.

Er wordt door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gewerkt aan een diplomaregister. De exacte datum waarop dat register klaar zal zijn is nog niet bekend.

Wat heb ik nodig om het aan te vragen?

  • u moet het originele document meenemen dat u wilt laten laten waarmerken. Onze medewerker maakt er dan een kopie van en zet daar een stempel en een handtekening op.
  • geldig legitimatiebewijs.

Let op: betaling uitsluitend mogelijk met uw pinpas.