Wijziging vermelding geslacht

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Burgerzaken > Wijziging vermelding geslacht

Wijziging vermelding geslacht

Wijziging vermelding geslacht op uw geboorteakte kunt u laten aanpassen. Meer info over hoe u dat doet en wat u hiervoor nodig heeft

U kunt vragen om aanpassing van uw geslacht op uw geboorteakte. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden.

Voorwaarden

  • Aanvrager is 16 jaar of ouder.
  • De aanvraag wordt gedaan in de geboorteplaats van de aanvrager.
  • Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, dan kunt u alleen een verzoek indienen als u een geldige verblijfsvergunning heeft en minimaal één jaar in Nederland woont.

Persoonlijk aanvragen

U vraagt de wijziging persoonlijk aan bij Burgerzaken. Het is niet mogelijk om iemand anders hiervoor te machtigen. Maak hiervoor een afspraak. Dit kan op drie manieren:

Met DigiD

Afspraak met DigiD

Zonder DigiD

Afspraak zonder DigiD

Telefonisch

Bel 14 072

Meenemen

  • Uw geldige identiteitsbewijs.
  • Verklaring van maximaal een half jaar oud van een aangewezen deskundige. U vindt hieronder waar u hiervoor terecht kunt.

Aangewezen deskundigen

Aanwijzing van andere deskundigen vindt plaats bij het CIBG. De door het CIBG aangewezen deskundigen staan geregistreerd in het BIG-register.

Voornaam aanpassen

U kunt zelf aangeven welke voornaam of voornamen u wilt hebben na uw geslachtswijziging. Die naam / namen zetten wij op uw geboorteakte.

Kosten

Wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. Houd wel rekening met kosten voor een nieuw identiteitsbewijs (paspoort / ID / rijbewijs).

Procedure na indiening verzoek

Wij wijzigen uw geslacht op uw geboorteakte en geven de wijziging door aan de gemeente waar u nu woont. Uw woongemeente wijzigt vervolgens uw geslacht in de Basisregistratie Personen (BRP). Vanaf dat moment kunt u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Uw oude document(en) zijn niet meer geldig nadat uw geslacht op uw geboorteakte is gewijzigd.