Zelfstandig stemmen met een visuele beperking

Waar bent u naar op zoek?

Home > Zelfstandig stemmen met een visuele beperking

Zelfstandig stemmen met een visuele beperking

Ook als u een visuele beperking heeft, dan heeft u het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, uw stem uit te brengen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. In de gemeente Alkmaar is deze voorziening aanwezig in het stembureau in ’t Rekerheem, Hof van Luxemburg 63, 1825 TC Alkmaar. ‘t Rekerheem is goed bereikbaar via het openbaar vervoer.

Werkwijze

Op de verkiezingsdag wordt over het stembiljet een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de soundbox met koptelefoon kunt u beluisteren welke partijen en welke kandidaten op de lijsten staan. U hoort het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie u uw stem kunt uitbrengen.

Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood. Als uw stem is uitgebracht, zet u de soundbox terug in de beginstand. Deze zin is de link naar een gesproken handleiding in mp3-formaat.

Meer informatie

Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Het recht om uw stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet. Meer informatie over zelfstandig stemmen met een visuele beperking vindt u op de website van de Oogvereniging of via de Ooglijn via 030-2945444.

.

Bestanden gesproken kandidaatslijsten

De gesproken kandidaatslijsten, mp3-bestand per lijst.

1 D66

2 CDA - Europese Volkspartij

3 PVV (Partij voor de Vrijheid)

4 VVD

5 SP (Socialistische Partij)

6 P.v.d.A. / Europese Sociaaldemocraten

7 ChristenUnie-SGP

8 GROENLINKS

9 Partij voor de Dieren

10 50PLUS

11 JEZUS LEEFT

12 DENK

13 De Groenen

14 Forum voor Democratie

15 vandeRegio & Piratenpartij

16 Volt Nederland

Laatste wijziging: 12 mei 2019