Aanvragen fietsenrek

Waar bent u naar op zoek?

Home > Inwoners > Parkeren > Aanvragen fietsenrek

Aanvragen fietsenrek

Er wordt veel gefietst in de gemeente Alkmaar. Voor ongeveer 42% van alle ritten pakt men in Alkmaar de fiets. Dat is meer dan in vergelijkbare steden in Nederland. Als gemeente willen we dit uiteraard vasthouden, maar ook nog verder verbeteren. Fietsen is namelijk niet alleen leuk, maar ook gezond. Hoe meer fietsers, hoe beter!

De gemeente hecht veel waarde aan voldoende stallingsmogelijkheden, niet alleen bij winkelcentra maar ook in woonwijken. Indien u in een portiekwoning woont, kan het voorkomen dat u geen eigen bergruimte of achterom heeft om uw fiets te stallen. Wanneer er te weinig stallingsmogelijkheden bij uw portiekwoning zijn, kunt u dit aangeven bij de gemeente en worden er fietsenrekken bijgeplaatst.

 

Voorwaarden

 • De fietsenrekken worden alleen geplaatst indien men niet beschikt over een eigen bergruimte of achterom waar de fiets gestald kan worden.
 • De andere bewoners van uw portiek mogen geen bezwaar hebben tegen de plaatsing van fietsenrekken. Zij moeten toestemming geven door middel van een handtekening.
 • Afhankelijk van de aanvraag en beschikbare ruimte plaatst de gemeente maximaal 5 fietsenrekken. In elk rek kunnen 2 fietsen staan.
 • De fietsenrekken worden in principe in de openbare ruimte geplaatst en zijn dus voor algemeen gebruik.
 • De fietsenrekken mogen niet in de weg staan voor hulpdiensten, rolstoelen en kinderwagens.
   

Voor wie?


Als bewoner van een portiekwoning kunt u fietsenrekken aanvragen indien u niet beschikt over een eigen bergruimte of achterom.


Kosten


De kosten voor het plaatsen van de fietsenrekken zijn voor de gemeente, mits aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.


Aanvragen

 • Zorg dat u vóórdat u het aanvraagformulier invult, handtekeningen hebt verzameld van de andere hoofdbewoners van uw portiek. Download hier alvast uw handtekeningenformulier.
 • Stuur bij uw aanvraag een foto of gescande tekening mee waarop u aangeeft waar u wilt dat de fietsenrekken geplaatst worden.
 • Vraag fietsenrekken aan via het aanvraagformulier Fietsenrekken (volgt).
   


 

Laatste wijziging: 06 oktober 2017