Terug naar het overzicht

11 oktober Coming-Outdag: Veilig sociaal klimaat op iedere school

Sinds 2009 viert Nederland op 11 oktober Coming-Outdag: de dag waarop we vieren dat iedereen open kan zijn over wie die is. Deze hele week besteedt de gemeente Alkmaar aandacht aan het thema LHBTI en geven we antwoord op veel gestelde vragen.

Wat kun je op school doen?

Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse samenleving steeds positiever denkt over homoseksualiteit. Toch blijkt uit eerder onderzoek ook dat een op de vijf scholieren denkt dat het niet mogelijk is om op hun school eerlijk te vertellen dat je homo of lesbisch bent.

Op een aantal Alkmaarse scholen is al een Gender & Sexuality Alliance (GSA) actief. Een GSA is een groep leerlingen die zich sterk maakt voor een veilige omgeving voor elke leerling op school. Het uitgangspunt is dat iedereen de vrijheid moet hebben om te zijn wie die echt is. De GSA organiseert allerlei acties op middelbare scholen en mbo-instellingen, waaronder Paarse Vrijdag, Coming Outdag en Day of Silence.

Op scholen met een GSA voelen LHBTI-leerlingen zich vaker geaccepteerd. Heeft jouw school nog geen GSA? Lees hier meer over het oprichten van een GSA: stappenplan – GSA Netwerk GSA Netwerk. Ook kan het COC Noord-Holland Noord je informeren: COC Noord-Holland Noord – voor Acceptatie & Gelijkheid (cocnhn.nl)