« Terug naar overzicht

Coronavirus in Noord-Holland Noord - Updates 28 februari tot en met 16 maart

Update 16 maart

Zondag 15 maart heeft de regering vanwege het coronavirus extra maatregelen openbaar gemaakt. Wat betekent dit aanvullend voor de Gemeente Alkmaar?

 • Kom bij verkoudheid, hoesten of koorts niet naar de gemeente
  Bent u verkouden, hoest u of heeft u koorts? En heeft u een afspraak bij de gemeente? Dan vragen we u uit zorg voor onze medewerkers om niet naar het Stadskantoor of Stadhuis te komen en een nieuwe afspraak te maken.
 • Digitaal aanvragen
  We vragen iedereen zoveel mogelijk gemeentezaken digitaal aan te vragen. Denk hierbij aan uw verhuizing doorgeven, of  een uittreksel aanvragen. Stel aanvragen die niet digitaal kunnen (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs) zoveel mogelijk uit
 • Openingstijden stadskantoor
  Het stadskantoor is gewoon volgens de openingstijden open. U vindt de actuele openingstijden op onze contactpagina.
 • Servicepunten Alkmaar Noord ( De Mare), Graft en Schermerhorn zijn gesloten.
  Dit in verband met de voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. U kunt hier geen paspoort of andere producten aanvragen. Met inwoners die hun document nog moeten afhalen wordt contact opgenomen om een alternatieve oplossing te bespreken.
 • Evenementen
  De gemeente heeft alle evenementen die zij zelf organiseert tot en met maandag 6 april afgelast.
 • Bewoners-participatieavonden
  Niet-noodzakelijke bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente worden verplaatst.
 • Raads- en commissievergaderingen
  Tot 6 april zijn alle raads- en commissievergaderingen geannuleerd.

Update 15 maart

Gewijzigde dienstverlening Burgerzaken ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus. Lees meer op de contactpagina >>

Gewijzigde dienstverlening Stadswerk072 – er wordt tijdelijk geen grofvuil opgehaald aan huis. Lees meer op de website van Stadswerk072 >>

Update 12 maart

Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus – covid-19 in Nederland leest u op de website van Rijksoverheid – Nieuwe maatregelen tegen verspreiding Coronavirus in Nederland.

Update 10 maart

Twee patiënten met coronavirus in Noord-Holland Noord

Maandag 9 maart is vastgesteld dat er in de regio Noord-Holland Noord 2 mensen met het coronavirus (Covid-19) besmet zijn. Het gaat om twee volwassen mannen; 1 uit de gemeente Schagen en 1 uit de gemeente Alkmaar. Er is geen verband tussen deze 2 personen.

De man uit gemeente Alkmaar is in Azië en Oostenrijk geweest. De man uit gemeente Schagen is in Noord-Italië geweest. Beide mannen zijn in thuisisolatie geplaatst. Hun huisgenoten moeten in thuisquarantaine blijven. GGD Hollands Noorden heeft zicht op de situatie, brengt de contacten van deze patiënten in kaart voor contactonderzoek en houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Wat houdt contactonderzoek in? Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen het RIVM en de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette persoon. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden de komende periode gemonitord. We vragen hen om twee keer per dag hun temperatuur op te nemen en dit te melden aan de GGD. Ook moeten zij het melden als ze andere klachten hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in onze regio verder kan verspreiden.

Heeft u vragen over het Coronavirus? Bel dan 0800 1351 of kijk op de website van het RIVM.

Reactie burgemeester Bruinooge

Maandag 9 maart is een Alkmaarder positief getest op het coronavirus (Covid-19), dit is bevestigd door de GGD Hollands Noorden.

Ik begrijp dat er veel vragen zijn over het virus echter de GGD Hollands Noorden en de RIVM werken nauw samen om de openbare gezondheid in Alkmaar te beschermen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ik heb grote waardering voor de organisaties die zich hiervoor inzetten. Alles wordt door hen in het werk gesteld om het virus in te dammen.

Informatie

Het openbare leven kan op dit moment gewoon doorgaan. Alles wordt gemonitord en per dag beoordeeld. De GGD Hollands Noorden en de Veiligheidsregio informeren u via verschillende kanalen over het verloop van het virus.

Alle informatie over het coronavirus

RIVM

GGD

Update 28 februari

Donderdag 27 februari werd de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn er diverse nieuwe Nederlandse besmettingen bekendgemaakt door het RIVM. Op deze pagina leest u waar u terecht kunt met vragen en wat u zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

 • Was regelmatig uw handen met water en zeep
 • Niezen en hoesten in de elleboog
 • Wend je af als iemand hoest of niest
 • Gebruik een papieren zakdoek

Vragen en antwoorden coronavirus (COVID-19)

De meest recente informatie over het coronavirus is te vinden op de website van het RIVM. Vragen en antwoorden voor diverse doelgroepen vindt u op de website van de Rijksoverheid

 • Voor het onderwijs
 • Voor werkgevers en werknemers
 • Voor ondernemers
 • Over internationaal ondernemen
 • Voor reizigers
 • Over verkeer, luchtvaart en openbaar vervoer
 • Over kinderopvang

Meer informatie