« Terug naar overzicht

Drukte vermijden? WhatsApp 06 48 52 99 76 voor u de binnenstad bezoekt.

Dit nieuwsbericht is verlopen

Bezoekers die willen weten hoe druk het in de binnenstad is, kunnen nu de druktemeter gebruiken. De druktemeter geeft via WhatsApp informatie over de drukte in de stad. Door spreiding van de drukte kan 1,5 meter afstand beter gehouden worden. Ook stimuleren ondernemers-organisaties en de gemeente het reserveren voor winkels en horeca. Dit kan via websites zoals ShopTiming en TableTiming. Zo wordt de spreiding van bezoekers beter.

Wil je weten hoe druk het nu is in de stad? WhatsApp dan naar 06 48 52 99 76!

De druktemeter laat eenvoudig zien hoe druk het is in de binnenstad. Zo kan de bezoeker voor een bezoek makkelijk bepalen of het een geschikt moment is om naar het centrum te gaan. Het werkt simpel: je stuurt een whatsappje naar het telefoonnummer van de druktemeter (06 48 52 99 76). Je krijgt dan direct een bericht met de actuele drukte. Aan de profielfoto van het automatisch bericht, kun je zien hoe druk het is in de binnenstad. Dit werkt met de kleuren van een verkeerslicht.

Welke drukteniveaus zijn er?

Er zijn drie drukteniveaus. De profielfoto van de whatsapp geeft aan op welke kleur het stoplicht staat.

  • Groen: het is rustig in de binnenstad. Bezoek is geen probleem
  • Oranje: het is druk en er zijn wachtrijen. Het is lastig om afstand te kunnen houden. Je kan beter op een ander tijdstip de binnenstad bezoeken.
  • Rood:  het is TE druk. Het advies is: kom niet naar de binnenstad en kies een andere dag of een ander tijdstip voor een bezoek.

Let op: heeft iemand eerder al een bericht gestuurd, dan krijgt hij/zij geen nieuw antwoord indien de situatie in de stad niet is veranderd. Het laatste bericht is dan nog geldig. 

Hoe wordt het drukteniveau bepaald?

De medewerkers van de meldkamer Handhaving bepalen hoe druk het is. Dit doen zij door de camerabeelden te bekijken. Dit zijn beelden van drukte in de binnenstad, parkeergarages en fietsvakken. En signalen van de collega’s en politie op straat.
Er komen nog extra manieren om te meten, zoals nieuwe telcamera’s. Zo wil de gemeente bezoek spreiden en de kans op drukte verkleinen. De druktemeter wordt eerst alleen ingezet voor de binnenstad.

Reserveren winkels en horeca
Ook worden websites als ShopTiming en TableTiming in Alkmaar gepromoot. Met deze gratis websites komen er geen wachtrijen voor de deur van winkels en horeca. Met ShopTiming maakt een winkelier zijn eigen tijdsblokken of ‘timeslots’ aan. Zo kan het toegestane aantal klanten winkelen, binnen een bepaalde tijd. De klanten kunnen vanuit huis een tijdsblok bij hun winkel reserveren. Via TableTiming kunnen klanten een tijdsblok bij de horeca reserveren om een hapje te eten of te drinken. Dit kunnen zij vanuit huis reserveren. Ook kunnen zij door het scannen van een QR-code voor de zaak plaatsnemen in een digitale wachtrij. Zodra een tafeltje vrij is, krijgt de gast een sms of een email. Deelname aan beide platforms is in Alkmaar nog in ontwikkeling.

Houd het leuk!

Om het bezoek aan de binnenstad veilig te laten verlopen werken ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk, Ondernemend Alkmaar, Alkmaar Marketing, Horeca en Gemeente Alkmaar nauw samen onder de slogan:

HOUD HET VEILIG • Bewaar afstand • Volg de aanwijzingen

HOUD HET RUSTIG • Vermijd drukte • Winkel op weekdagen

HOUD HET LEUK! • Werk mee • Houd de stad open!