« Terug naar overzicht

Bouw appartementen Spieghelstraat gestart

Aan de Spieghelstraat in Overdie verrijst een bijzonder appartementencomplex met 44 huurappartementen. De appartementen worden namelijk circulair gebouwd. Oud-Overdie is de laatste jaren flink gemoderniseerd en de metamorfose is op een haar na gevild. Woonwaard rondt met deze laatste nieuwbouw de vernieuwing van deze wijk af.

Het complex bestaat uit 40 driekamer-appartementen en vier studio’s in de sociale huursector Op het binnenterrein is plek voor 42 auto’s. De bouw startte vorige week met een officieel moment. Aan wethouder Wonen Paul Verbruggen de eer om de starthandeling te verrichten in het bijzijn van Nicole van Wijk (bestuur Woonwaard) en Biense Dijkstra (directie Bouwbedrijf Draisma Dijkstra). Verbruggen: ‘Het is mooi dat er de broodnodige sociale huurwoningen bijkomen in Alkmaar. Maar ook heel belangrijk dat deze appartementen circulair worden gebouwd. Zo slaan we twee vliegen in één klap: meer huurwoningen realiseren om de wachtlijsten te verkorten en een zo klein mogelijke footprint
achterlaten op weg naar een Duurzaam Alkmaar.’

Primeur voor Woonwaard

Voor Woonwaard is het de eerste keer dat zij kiest voor circulair bouwen. Alle materialen die bij de bouw worden gebruikt, kunnen later hergebruikt worden. Zo bestaat bijvoorbeeld het beton voor de helft uit gerecyclede materialen, is het isolatiemateriaal voor de gevels gemaakt van cellulose (oude kranten) en worden toiletten niet doorgespoeld met kraanwater maar met opgevangen regenwater. De afvoer van dat water loopt niet via het riool, maar wordt in de bodem gezuiverd. In het derde kwartaal van 2021 krijgen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe appartement.