Terug naar het overzicht

Alkmaar sluit aan bij campagne ‘Vraag Praat Luister’ voor zelfmoordpreventie

1 op de 5 jongeren denkt weleens aan zelfmoord. Inwoners die psychische problemen hebben, delen dat niet (graag) met anderen en vinden hulp zoeken moeilijk. Mensen die dichtbij hen staan, kunnen een cruciale rol spelen door een gesprek te beginnen. De gemeente Alkmaar sluit zich daarom aan bij de campagne ‘Vraag Praat Luister’ die vanuit de GGD Hollands Noorden en GGZ Noord Holland-Noord en de gemeente Hoorn is opgezet. Doel is het gesprek te starten en te herkennen als iemand deze gedachtes heeft.

Wethouder Robert te Beest: ‘De cijfers laten zien dat in 2019 in de regio Alkmaar in totaal 34 personen zelfmoord hebben gepleegd. Dat zijn er 34 te veel. Door eerder signalen te herkennen bij iemand kan er eerder over gesproken worden en zo nodig een hulptraject worden opgestart. We willen ons als Alkmaar daarvoor inzetten en laten zien dat je hierover met iemand kunt praten. Je bent nooit alleen.’

Trainingen voor professionals

Bij verschillende organisaties worden personen getraind als gatekeeper. Zij hebben daarna een sleutelpositie als het gaat om zelfmoordpreventie en hierdoor ontstaat er een vangnet voor mensen die aan zelfmoord denken. Door te leren de signalen te herkennen, een gesprek te starten en door te verwijzen als iemand daarvoor open staat, kunnen we mogelijk erger voorkomen.  

Vraag Praat Luister

De publiekscampagne maakt inwoners, professionals en maatschappelijke organisaties bewust van hun mogelijke rol om zelfmoord te voorkomen en een leven te redden. De website www.vraagpraatluister.nl geeft informatie en bruikbare handvatten om signalen te herkennen en welke vragen je kunt stellen aan iemand met (mogelijk) zelfmoordgedachten.

Daarnaast is het mogelijk je om aan te melden voor de korte training van 113 Zelfmoordpreventie die 1 uur duurt. Ook is te lezen hoe je kunt doorverwijzen als iemand na het gesprek daar open voor staat. Alle materiaal op de website is gratis te downloaden.

Denkt u aan zelfmoord of heeft u nu hulp nodig?

Chat anoniem met 113 Zelfmoordpreventie, bel 113 of gratis 0800-0113. Of download de VraagmaarApp.

Suicide campagne Vraag Praat Luister
Suicide campagne Vraag Praat Luister