Terug naar het overzicht

Alkmaar wordt Safe Streets gemeente

De gemeente Alkmaar wil straatintimidatie tegengaan. Daarom ondertekent op 19 augustus burgemeester Anja Schouten de Safe Streets verklaring. Na het tekenen van de verklaring wordt de kaasbel geluid op het Waagplein door VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen.

Safe Streets

Safe Streets is een project van UN Women Nationaal Comité Nederland en is erop gericht om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte te verbeteren. Straatintimidatie wordt steeds meer erkend als een wereldwijd probleem, waartegen vooral lokale overheden moeten optreden. Ook in Nederland krijgt 80% tot 85% van de vrouwen en meisjes met straatintimidatie te maken.

Inmiddels zijn 15 Nederlandse gemeenten verspreid over Nederland aangesloten bij de Safe Streets campagne. Alkmaar wordt dus nummer 16. De belangrijkste onderdelen van de campagne zijn: voorlichting, preventie en aanpak.

Met het ondertekenen van de verklaring geeft Alkmaar aan de problemen in de openbare ruimte rondom veiligheid van vrouwen (maar ook mannen) aan te willen pakken en bewustwording op dit onderwerp te creëren. Het is een statement dat straatintimidatie niet geaccepteerd wordt in Alkmaar.

Meldpunt in Alkmaar

Vorig jaar is een meldpunt ingericht waar slachtoffers van straatintimidatie melding kunnen maken. Dit kan via www.alkmaar.nl/straatintimidatie. Elke melding wordt gelezen en er wordt contact opgenomen met het slachtoffer indien die dat wil. Ook wordt er gekeken naar op welke plekken het meest gemeld wordt en hoe deze plekken veiliger gemaakt kunnen worden.

Om aandacht te vestigen op het belang van het meldpunt, spraken wij eerder dit jaar met vier jongeren over hun heftige ervaringen met straatintimidatie. Deze interviews kunt u teruglezen op onze website.

Kaasmarkt

Na de ondertekening van de verklaring door de burgemeester gaat het gezelschap richting het Waagplein voor het openen van de kaasmarkt. Daar luidt Michon-Derkzen de kaasbel. Aanwezig zijn ook Victoire Mbala en Lena Olivier, bestuursleden van UN Women Nederland, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Lees ook het interview met Bo en het interview met Zoë. Zij zijn een klein deel van alle personen die dagelijks te maken hebben met straatintimidatie in Alkmaar.

straatintimidatie Alkmaar
straatintimidatie Alkmaar