Terug naar het overzicht

Alkmaars Ontzet: iedereen welkom op receptie in Grote Kerk

Alle Alkmaarders zijn van harte uitgenodigd voor de traditionele receptie aan de vooravond van de viering van Alkmaars Ontzet op vrijdag 6 oktober van 20.30 uur tot 22.30 uur in de Grote Kerk Alkmaar, Koorstraat 2.

Het Licht van de vrijheid

De viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet is een gevarieerd feest voor en door Alkmaarders. Dit speciale jaar herdenken en vieren wij dat het 450 jaar geleden is dat Alkmaar van de Spanjaarden ontzet werd. Een jubileumjaar vol met activiteiten het hele jaar door. Het thema is Het Licht van de vrijheid, net als het nieuwe glas-in-loodraam in de Grote Kerk – Het Grote Raam. Deze titel refereert ook aan de 4 V’s – die vandaag én in de toekomst belangrijk zijn voor alle bewoners van Alkmaar: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid.

Herdenken en vieren

Alkmaar was de eerste Hollandse stad die in 1573 de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog met succes wist te verslaan. Vandaar de uitdrukking “Bij Alkmaar begint de Victorie”. En deze victorie herdenken en vieren we met jong en oud. De kranslegging, lampionnenoptocht, jeugd- en middagoptocht, samen zuurkool eten en dansen tot in de late uurtjes is een greep uit de vele activiteiten die voor en tijdens Alkmaar Ontzet plaatsvinden. De stad bruist en spettert!

Op de website 8october.nl vind je het volledige programma van de viering Alkmaar Ontzet.