Terug naar het overzicht

Bewonersinitiatief: lekker tuinieren met de buren in De Mare

Bewoners weten vaak het beste wat goed is voor hun eigen buurt. Dus heeft de gemeente Alkmaar een regeling waarmee je een financiële bijdrage kunt aanvragen voor een bewonersinitiatief. De afgelopen jaren zijn er heel veel leuke ideeën uitgevoerd die wij graag in het zonnetje willen zetten.

Deze week: het vergroenen van de straat Zandkreek in De Mare. Aanvrager? Birgitta Hogeling.

U bent een Alkmaarder in hart en nieren, toch?

Ik ben er geboren en getogen. Opgegroeid in de wijk De Mare en 11 jaar geleden ben ik weer in die wijk gaan wonen. Het is een hele fijne buurt met het winkelcentrum op loopafstand, veel groen in de omgeving en je zit er snel op de ringweg van Alkmaar.

Welk initiatief heeft u ingediend?

Samen met onze buren hebben wij sinds een paar jaar een stuk gemeenteplantsoen in eigen beheer. Dit stuk plantsoen ligt voor onze woningen. Dit jaar hebben wij weer planten, struiken en boompjes vervangen, zodat het er weer netjes en kleurig bij staat. Een buurvrouw attendeerde mij op de mogelijkheid om subsidie aan te vragen.

Waarom heeft u het bewonersinitiatief ingediend?

Wij wilden de straat gezelliger maken, wat verzorgder eruit laten zien. We wilden dat de buren zelf de verantwoordelijkheid voelden om de straat netjes te houden.

Door op straat in de bakken te tuinieren, heb je meer aanspraak en creëer je verbinding. Dit zorgt voor saamhorigheid, wat ten goede komt aan de leefbaarheid in de straat.

Wat waren de reacties op het initiatief?

We hebben al vaak van mensen uit de buurt gehoord hoe ‘mooi en gezellig’ de bak voor onze woningen erbij staat. Hiermee hebben wij ook anderen geïnspireerd om hetzelfde te doen, namelijk de straat mooier te maken door meer variatie aan planten en struiken in de anders zo eentonige gemeente bakken.

Een buurman van verderop en de buurvrouw tegenover ons, willen dit ook gaan doen en hebben al informatie bij ons opgevraagd.

Heeft u nog tips voor Alkmaarders die een initiatief willen indienen?

Zoek eerst uit of er draagvlak is in uw buurt voor een initiatief. Bepaal goed wat de kosten zijn en doe een subsidieaanvraag voor uw bewonersinitiatief via de website van de gemeente.

Gaat u in de toekomst nog een bewonersinitiatief indienen?

Voor het onderhoud van deze planten, zullen we hier nog wel eens gebruik van willen maken.

Heb jij een goed idee voor jouw straat, buurt, of wijk en wil je dat samen met medebewoners uitvoeren? Vraag dan een subsidie aan bij de gemeente Alkmaar. Meer informatie: https://www.alkmaar.nl/direct-regelen/belastingen-en-subsidies/subsidie-bewonersinitiatieven