Terug naar het overzicht

Buitententoonstelling Legale Liefde op het Canadaplein geopend

Wethouder Diversiteit, Elly Konijn-Vermaas heeft vrijdag de buitententoonstelling Legale Liefde op het Canadaplein geopend. Deze tentoonstelling geeft aandacht aan ruim twintig jaar huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht. De gemeente Alkmaar neemt dit initiatief als Regenbooggemeente. De buitententoonstelling is vormgegeven door fotograaf Ernst Coppejans en is gratis te bezichtigen van 14 januari tot en met 3 februari op het Canadaplein.

“Wij vinden het als Regenbooggemeente Alkmaar belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Iedereen moet zich veilig voelen en vrij zijn in zijn doen en laten. Met deze expositie benadrukken we dat je mag zijn wie je bent, verliefd mag worden op wie je wilt en mag trouwen met wie je wilt”, aldus wethouder Konijn.

Foto: Ed van de Pol fotografie
v.l.n.r. Wethouder Elly Konijn-Vermaas, Ernst Coppejans, Mirjam Bekker-Stoop

We hebben als Nederlandse en als Alkmaarse samenleving de afgelopen decennia grote stappen gezet richting grotere vrijheid en gelijkheid als het gaat om seksuele en genderdiversiteit. Een mijlpaal daarin was in 2001 de openstelling van het huwelijk. Dat was een belangrijke stap in juridische zin, maar ook in symbolische zin. Want voor diversiteit kwam meer ruimte.

Legale liefde

In 2001 werden de eerste huwelijken gesloten tussen partners van het gelijke geslacht. Het 20 jarig bestaan hiervan vieren we met de buitententoonstelling Legale Liefde. Naast de trots over deze mijlpaal, blijven er nog steeds hindernissen en problemen voor LHBTI personen. De buitententoonstelling kijkt terug op 20 jaar huwelijk voor partners van het gelijke geslacht, en kijkt vooruit naar wat er nog gedaan moet worden om gelijkheid voor LHBTI+ personen te realiseren.

Stichting Open mind

Stichting Open Mind en fotograaf / kunstenaar Ernst Coppejans maakten 20 persoonlijke duoportretten van stellen die in de afgelopen 20 jaar getrouwd zijn, sinds het huwelijk is opengesteld voor iedereen. Bij ieder portret zit een QR code naar hun eigen video, waarin je het echtpaar hoort vertellen.

Regenbooggemeente

Alkmaar is sinds 2012 Regenbooggemeente, dit is een gemeente die actief werkt aan de acceptatie van LHBTI’ers. De gemeente vindt dit belangrijk omdat, hoewel de acceptatie van LHB’ers toegenomen is, een homoseksuele relatie nog altijd een minder vanzelfsprekende mogelijkheid is. Dit zorgt ervoor dat LHB-ers van allerlei leeftijden en achtergronden en in allerlei posities het soms nog lastig hebben om hun weg in vriendschappen, familiebanden en de samenleving te vinden. Met de Alkmaarse Diversiteitsagenda wil de gemeente bijdragen aan het beeld dat eenieder hier zichzelf moet kunnen zijn en op die basis vrij, veilig en volwaardig mee moet kunnen doen, moeten we samen blijven uitdragen. Zodat we een omgeving creëren waar iedereen die vrijheid en veiligheid ook daadwerkelijk voelt.