Terug naar het overzicht

CO2-voetafdruk: besparing door stadswarmte en groen gas

De CO2-voetafdruk van de gemeentelijke organisatie presenteert de nieuwste cijfers tot en met juni 2020. Opvallend is dat het Stadskantoor 75 procent minder CO2 uitstoot ten opzichte van de eerste helft van 2018. Dat komt doordat sinds 2019 een deel van het Stadskantoor verwarmd wordt met stadswarmte en sinds januari 2020 de rest van het gebouw met groen gas. Groen gas bevat 75 procent minder CO2 dan aardgas en komt vrij tijdens vergisting van GFT-afval. De afgenomen uitstoot bij zakelijk reizen komt door het thuiswerken in de coronacrisis.

Later dit jaar wordt de CO2-voetafdruk inclusief cijfers tot en met december 2020 gedeeld. De gemeente Alkmaar en verbonden partijen werken hard aan 59% minder CO2-uitstoot in 2024 ten opzichte van 2018.

Verbonden partijen
De CO2-voetafdruk bestaat uit de CO2-uitstoot van gemeentelijke panden en een aantal verbonden partijen, namelijk: Alkmaar Sport, Stadswerk072, het Regionaal Archief Alkmaar, recreatieschap Geestmerambacht, WNK en Halte Werk. Zie in de onderstaande grafiek de verdeling van de uitstoot.

Certificaat
De organisatie van de gemeente Alkmaar en verbonden partijen hebben een CO₂-Prestatieladder certificaat op niveau 3. Met dit certificaat laat de gemeente zien inzicht te hebben in de CO₂-uitstoot van de gehele gemeentelijke organisatie. Dit inzicht is nodig om de lange termijn doelstelling op het gebied van CO₂-uitstoot te monitoren.

Wat is uw CO2-voetafdruk?
Doe de check via www.milieucentraal.nl en ontdek hoe u bespaart in huis, met vervoer, voeding en kleding. Lees hier vast een paar tips:

1. Zet de verwarming een graad lager. 19 graden is vaak warm genoeg als u bezig bent. Of trek een trui aan.

2. Gebruik LED-lampen. Een ledlamp is 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp.

3. Douche korter. U verbruikt minder water èn u bespaart energie.

4. Verwarm alleen de kamers die u gebruikt. En alleen op de momenten dat u thuis bent.