Terug naar het overzicht

CO2-voetafdruk van de gemeentelijke organisatie Alkmaar

Eind november vinden bij de gemeente Alkmaar (de organisatie) en de verbonden partijen audits plaats voor het behalen van het certificaat van de CO₂-prestatieladder. Kort gezegd laat de gemeentelijke organisatie zien inzicht te hebben in de CO₂-uitstoot van de gehele gemeentelijke organisatie. Daarnaast maken we kenbaar welke maatregelen we nemen om die uitstoot te verminderen. De onafhankelijke organisatie NCK voert de controle uit. 

Infographic: CO₂- voetafdruk gemeentelijke organisatie

De CO₂-voetafdruk in de infographic laat de CO₂-uitstoot van de gemeente Alkmaar zien. Deze cijfers zijn inclusief de verbonden partijen. De uitstoot bestaat onder andere uit het energieverbruik van de gemeentelijke panden, het brandstofverbruik van het wagenpark en het elektraverbruik van de openbare verlichting. Aan de hand van dit inzicht worden geschikte aanpassingen gezocht om de uitstoot te verminderen. De gemeente Alkmaar wil in 2024 ten opzichten van 2018 59% minder CO₂ uitstoten. In 2019 heeft de gemeente ten opzichte van 2018 de CO₂-uitstoot al met 35% vermindert.

Verbonden partijen

Naast de gemeentelijke panden bekijken we ook de CO₂-uitstoot van een aantal verbonden partijen binnen onze organisatiegrens, namelijk: Alkmaar Sport, Stadswerk072, het Regionaal Archief Alkmaar, recreatieschap Geestmerambacht, WNK en Halte Werk.

Certificaat

De gemeente Alkmaar wil het CO₂-Prestatieladder certificaat behalen op niveau 3. De CO₂-Prestatieladder bestaat uit 5 niveaus/traptreden. Tot en met niveau 3 gaan organisaties aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie en alle bijbehorende projecten. Vanaf niveau 4 en 5 wordt ook de CO₂-uitstoot vermindert in de keten en sector.

Tips om energie te besparen

Zie in de infographic een paar tips om energie te besparen. Heeft u goede ideeën om het elektra-, gas- en brandstofverbruik te verminderen? Laat het ons weten via duurzaam@alkmaar.nl. Ga naar  de CO2 prestatieladder  voor meer informatie over de CO₂-Prestatieladder.

actueel CO2 uitstoot gemeente Alkmaar

Grafiek van de actuele CO2 uitstoot van de gemeente Alkmaar

Infographic co2 uitstoot

Infographic co2 uitstoot