Terug naar het overzicht

Commissaris van de Koning bezoekt Sportcomplex De Meent

De gemeente Alkmaar ontving op 8 november de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, in Sportcomplex De Meent. De keuze voor deze locatie was niet zomaar; de gemeente wilde graag laten zien hoe warmte die overblijft bij het maken van ijs benut wordt voor de verwarming van het gebouw, het dweilwater en de gebouwen in de buurt. Dit is niet alleen duurzaam; het bespaart ook veel kosten, waardoor een kaartje voor de ijsbaan betaalbaar blijft.

Besparing van gas

In 2019 startte de gemeente Alkmaar als onderdeel van POCITYF met het verduurzamen van De Meent. POCITYF is een project dat vanuit de EU geld krijgt om oude steden energiepositief te maken. In juli van dit jaar was de verduurzaming klaar van De Meent klaar. Cees Groot, technisch energieadviseur POCITYF: “Door de warmte die vrijkomt bij het maken van ijs te hergebruiken ging De Meent direct van grootste energieverbruiker naar minste energieverbruiker van de gemeentelijke gebouwen. We besparen zo’n 225.000 kuub gas per jaar. De gebouwen van De Meent zijn nu zelfs energiepositief, wat betekent dat ze meer energie opwekken dan ze verbruiken.”

Voorbeeld voor andere ijsbanen

Volgens Cees was de Commissaris van de Koning onder de indruk van de aanpak en het resultaat van het verduurzamingsproject. “Het bezoek van de Commissaris van de Koning staat symbool voor onze inzet en investering om dit project te laten slagen. De Commissaris ziet De Meent als voorbeeld voor andere gemeenten in Noord-Holland in het verduurzamen van hun ijsbanen en andere sportcomplexen. Zij kunnen bij de keuze van nieuwe technieken leren van onze ervaringen in De Meent. Zo is er al interesse in de door ons gebruikte techniek bij andere ijsbanen en zwembaden in Nederland.

Nog betere werking

De komende tijd gaan Sportbedrijf Alkmaar, Kropman en Team POCITYF in De Meent aan de slag om de installaties nog beter in te stellen en het slimme energiesysteem te verbeteren. “We willen met de warmte die overblijft bij het maken van ijs niet alleen De Meent zelf, maar ook de omliggende gebouwen in de buurt van het Olympiapark verwarmen. Alles wat we hierbij leren, kunnen we weer delen met andere projecten zoals zwembad De Hoornse Vaart.”

Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie, Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma onder subsidieovereenkomst nr. 864400.
Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie, Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma onder subsidieovereenkomst nr. 864400.