Terug naar het overzicht

Doe Duurzaam! Goede voornemens voor 2022

Het nieuwe jaar breekt bijna aan. Een mooi moment om ook uw duurzame voornemers voor 2022 te bepalen. Kleine of grote voornemens, net wat bij u past. Onderstaande tips helpen uw voornemers vormgeven en zorgen voor minder CO₂ in de lucht. Dat is beter voor het klimaat.

  1. Kies seizoensgroenten en fruit. Seizoensproducten komen doorgaans van Nederlandse akkers en hoeven dus niet ver te reizen. U vindt ze gewoon in de Alkmaarse supermarkten of bij de groenteboer.
  2. Voorkom CO2-uitstoot door vaker voor noten en peulvruchten te kiezen in plaats van vlees. De productie van noten en peulvruchten kost minder grondstoffen. Ze bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees.
  3. Voor alle thuiswerkers onder ons een simpel voornemen: trek de stekker uit het stopcontact als je een apparaat niet gebruikt. Sommige apparaten gebruiken ook energie als ze op stand-by of ‘uit’ staan. Maak een telefonische afspraak met een Alkmaarse energiecoach voor simpele tips om energie te besparen.
  4. Douche korter. Dit is een lastige voor de douche-liefhebbers, maar u verbruikt minder water èn u bespaart energie. Gemiddeld veroorzaakt douchen 200 kilo CO2-uitsoot per persoon per jaar. Als u maximaal 5 minuten per keer doucht, bespaart u 90 kilo CO2 op jaarbasis.
  5. Neem onderweg voortaan een herbruikbare beker of mok mee. Dat scheelt afval en grondstoffen. Op steeds meer plekken krijgt u daarmee zelfs korting op een warme drank.
  6. Vervang steen voor groen. Dat kan in uw tuin, in uw buurt of plaats groen op uw balkon. Met een gezamenlijk plan voor groen in de buurt is er zelfs onder bepaalde voorwaarden subsidie mogelijk. Lees meer hierover op www.stadswerk072.nl/meedoen-in-het-groen.
  7. Koop tweedehands. Als u iets tweedehands koopt, hoeft er niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaart u grondstoffen en energie nodig zijn om nieuwe spullen te maken. En de afvalberg is minder groot. Kijk voor kringloopwinkels in Alkmaar op www.allekringloopwinkels.nl.

Wat kunt u nog meer doen?

Meer tips over het verduurzamen van uw woning vindt u op www.duurzaambouwloket.nl. Ga voor meer inspiratie naar www.alkmaar.nl/duurzaamheid/duurzaam-wonen/