Terug naar het overzicht

Doneerringen voor statiegeld nu ook in Alkmaar

Wethouder Robert te Beest heeft op donderdag 30 juni in winkelcentrum De Mare de eerste doneerring van de gemeente Alkmaar onthuld. De doneerring is een ijzeren ring om een openbare afvalbak waar je jouw statiegeldflesjes in kunt zetten. Iedereen die dat wil kan de flesjes vervolgens verzamelen om in te leveren voor statiegeld.

“De doneerring helpt voorkomen dat statiegeld flesjes en plastic flesjes zwerfvuil worden, of in de vuilnisbak terecht komen. vanuit de doneerring kunnen anderen deze flesjes ook inzamelen voor statiegeld. Dat maakt de doneerring een sociaal en duurzaam product”, aldus de wethouder.

Onthulling eerste doneerring in Alkmaar
v.l.n.r.: de heer Pinar, mevrouw en de heer Bolte, de heer Petersen, mevrouw Roelvink en wethouder Robert te Beest. Op de foto ontbreekt de heer Van Veen. Foto: fotostudio Wick Natzijl.

Meer doneerringen

De doneerring is geplaatst nadat de gemeenteraad een motie aannam, op initiatief van Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Leefbaar Alkmaar. Stadswerk072 plaatst de komende tijd 10 doneerringen verspreid door de gemeente. Zo komen er nog ringen om afvalbakken bij winkelcentrum Geert Grooteplein, De Boeg, De Hoef, Oudorperplein, Muiderwaard en het dorpshart van Stompetoren. Het idee van de doneerringen komt uit Duitsland waar inmiddels al 100 ringen geplaatst zijn.

Plastic flesjes en blikjes vormen een groot deel van het zwerfafval. Om dit tegen te gaan zit er sinds 1 juli 2021 statiegeld op plastic flesjes. Vanaf 1 januari 2023 breidt dit ook uit naar blikjes.