Terug naar het overzicht

Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar voor de heer C.T.M. Odijk

Locoburgemeester Robert te Beest verrastte op woensdag 19 mei de heer C.T.M. (Kees) Odijk met een Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar. Kees Odijk was sinds 1989 huisarts in Heerhugowaard, die altijd verder keek dan zijn beroepsverwachtingen. Hij was de eerste huisarts in de regio met een elektronisch patiëntendossier en motiveerde ook de andere huisartsen hiervoor.

Daarnaast was hij ruim 20 jaar opleider en begeleider van huisartsen in opleiding bij het VUmc en was hij grondlegger en mede-oprichter van de regionale huisartsenpost (HAPA), waaruit later de Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK) ontstond. Sinds 1 januari geniet Kees Odijk van zijn pensioen en heeft zijn praktijk overgedragen aan een opvolger. Hij sloot daarmee een periode af van 30 jaar zorgverlening, met een bredere blik dan zijn eigen praktijk en patiënten. En ook na zijn pensioen kroop het bloed waar het niet gaan kon en is hij weer actief als vaccineerder in de strijd tegen het coronavirus.

Niet alleen huisarts

Kees Odijk is naast zijn praktijk al ruim 20 jaar actief als begeleider en opleider van nieuwe huisartsen bij het VUmc in Amsterdam. Na hun opleiding vestigden velen van hen zich als huisarts in onze regio. Ook stelde hij zijn eigen praktijk ter beschikking voor stageplaatsen.

Huisartsenpost Alkmaar en HONK

In het jaar 2000 richtte hij samen met vier andere huisartsen een werkgroep op om de mogelijkheden te onderzoeken voor een regionale huisartsenpost. Hiermee is hij de grondlegger/oprichter geworden van de huisartsenpost Alkmaar (HAPA). Vanuit de wens om de zorg te centraliseren, samenwerken te stimuleren en zorg te professionaliseren ontstond het idee hiervoor. Het plan werd uitgewerkt en allen waren bereid om de risico’s en kosten voor de realisatie zelf te dragen. Uiteindelijk heeft Zorgverzekeraar VGZ deze risico’s van hen overgenomen. Door hun daadkrachtige inzet werd op 29 maart 2001 de Huisartsenpraktijk Alkmaar opgericht. Dit was de start voor het ontstaan van de Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK). HONK is een samenwerkingsverband van ca. 120 huisartsen in de regio Noord-Kennemerland, dat zich sterk maakt voor goede, toekomstgerichte eerstelijnszorg en huisartsenzorg in de avond, ’s nachts en in de weekenden (ANW-zorg). Kees Odijk heeft samen met de andere bestuursleden een professionele organisatie in een juiste, juridische en coöperatieve structuur neergezet, waarvan honderdduizenden inwoners van onze regio profijt hebben.

Medisch Centrumwaard

Naast het bovengenoemde richtte de heer Odijk in 2015 samen met andere zorgverleners het gezondheidscomplex Medisch Centrumwaard op. Dit  centrum biedt een groot aantal voorzieningen op het gebied van gezondheid, zoals huisartsen, apotheek, fysiotherapie, bloedafnamelaboratorium, eerstelijns psychologie, thuiszorg, voeding- en dieetadvisering en podotherapie.

Zeer grote maatschappelijk waarde

Kees Odijk was meer dan 15 jaar van zeer grote maatschappelijke waarde voor Alkmaar en de regio. Voor zijn jarenlange inzet, motivatie en oog voor innovaties om de patiëntenzorg te verbeteren wilde het Alkmaarse college hem bij zijn pensioen het Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar uitreiken. Vanwege corona kon dat toen niet doorgaan, maar vandaag verraste locoburgemeester Robert te Beest hem alsnog met deze onderscheiding en oorkonde.

Uitreiking ere insigne in goud van de stad Alkmaar aan Kees Odijk. (Foto: JJFoto)