Terug naar het overzicht

Herdenking Slag bij Rustenburg op 11 oktober

Op 11 oktober vindt de herdenking van de Slag bij Rustenburg plaats bij het monument op de begraafplaats van de PKN kerk van Stompetoren. Burgemeester drs. A.M.C.G. ( Anja) Schouten legt bloemen bij het monument. Belangstellenden zijn van harte welkom deze herdenking bij te wonen.

Slag bij Rustenburg

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij “Houtlust”, gelegen aan de Zuidervaart, werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als “De slag bij Rustenburg”.

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

Verzetsheldenroute

Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg zijn omgekomen. Sinds 7 mei 2021 is het monument onderdeel van de Verzetsheldenroute. De route is tot stand gekomen door het Regionaal Archief Alkmaar en de lokale erfgoedverenigingen Historische Vereniging Alkmaar, Historische Kring Ursem, Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland, Recreatieschap Noord-Holland en gemeente Alkmaar.

Programma

14.30 uur. Inloop in de PKN Kerk van Stompetoren, Noordervaart 122

14.45 uur. Welkom aan de gasten.
Vertrek vanuit de kerk voor herdenkingsplechtigheid bij het verzetsmonument
Bloemlegging door burgemeester Anja Schouten
Signaal Taptoe

15.00 uur. 2 minuten stilte Wilhelmus. Bloemlegging door aanwezigen

15.15 uur. Toespraak van burgemeester Anja Schouten in de PKN Kerk

16.00 uur. Einde programma

Namenmonument van de slag bij Rustenburg, Stompetoren