Terug naar het overzicht

Maria Barnas is de nieuwe stadsdichter van Alkmaar

Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft ingestemd met de voordracht van Maria Barnas (48) als nieuwe stadsdichter. Barnas is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar.

Maria Barnas, nieuwe stadsdichter van Alkmaar

“Alkmaar heeft een mooie traditie in de dichtkunst met bekende dichters zoals Geertruida Bosboom Toussaint, Joost Zwagerman en Hans Tentije. Maria Barnas past volgens mij heel goed in dit rijtje. Op dit moment gebeurt er al veel in Alkmaar. Er is een uitgebreid netwerk van verschillende initiatieven. Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen van jonge dichters en makers. Ik denk dat het Maria Barnas met haar ervaring en kwaliteiten hier een waardevolle bijdrage aan kan leveren. Ik verheug me op haar eerste dichtregels”, aldus burgemeester Schouten.

Barnas gaat zich inzetten om poëzie meer onder de aandacht te brengen en meer zichtbaar te maken in Alkmaar. Ook wil ze daarbij graag samenwerken met bestaande initiatieven en bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen. “Ik wil op zoek gaan naar onverwachte plekken om poëzie te laten opduiken. Alle suggesties zijn welkom! En ik zal Alkmaar en de Alkmaarders een gezicht geven in mijn werk”, aldus Barnas.

Wie Maria Barnas?

Maria Barnas is geboren in Hoorn en woont op dit moment in Bergen. Ze onderzoekt in haar gedichten, sculpturen en films hoe woorden en beelden samenhangen en botsen. De waarneming staat steeds centraal in haar werk. Barnas publiceerde drie romans. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) werd bekroond met de C.Buddingh’-prijs. In 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op. In 2005 verscheen Binnenzee, een wandeling in dichtvorm. In 2013 volgde Jaja de oerknal, bekroond met de Anna Bijns Prijs. Haar meest recente dichtbundel is Nachtboot (2018). In mei van dit jaar verschijnt haar nieuwe bundel Diamant zonder r, over de vraag of je thuis kunt zijn in (een) taal.
Barnas, van 2007 tot 2010 columnist voor het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad, schrijft voor dezelfde krant over poëzie. Daarnaast is zij redacteur van literair tijdschrift De Gids en als adviseur verbonden aan de Rijksakademie, Amsterdam. In 2015 werd zij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.