Terug naar het overzicht

Meer kleur en nieuwe bankjes voor parken Bolwerk en Victoriepark

De parken Bolwerk en Victoriepark krijgen meer kleur en er komen nieuwe parkbanken. De eerste bollen zijn inmiddels de grond ingegaan. Als in het voorjaar de parken in bloei staan, doen zij terugdenken aan de Engelse Landschapsstijl. Dit is het originele ontwerp van het Bolwerk uit de 19e en 20e eeuw. De werkzaamheden zijn naar verwachting aan het einde van het jaar afgerond.

Vertegenwoordigers van Tuinen voor Holland, Het Alkmaars Bolwerk, Ondernemend Alkmaar, Alkmaar Marketing en Stadswerk072

Hans van de Leygraaf van de stichting Tuinen voor Holland en wethouder Groen in de stad, Ad Jongenelen hebben deze week de eerste bollen mogen planten. Zij deden dit samen met vertegenwoordigers van Het Alkmaars Bolwerk, Ondernemend Alkmaar, Alkmaar Marketing en Stadswerk072.

Participatie

De aanpassingen in de parken komen voort uit de eerdere verkenning naar een mogelijke kwaliteitsverbetering van de parken. In 2019 en 2020 konden bewoners, ondernemers en organisaties hierover meedenken. Een van de belangrijkste doelen daarbij was het verder vergroten van de aantrekkelijkheid van de parken en het versterken van de Engelse landschapsstijl. Het aanbrengen van meer kleur in de parken was een van de wensen die sterk naar voren kwam.

“De binnenstadparken het Bolwerk met de singel en het Victoriepark vormen een prachtige historische groene omlijsting van onze binnenstad. Met het aanbrengen van kleuraccenten, het plaatselijk opknappen van de beplanting en het plaatsen van de nieuwe parkbanken, wordt de aantrekkelijkheid van deze parken voor onze inwoners en bezoekers nog groter”, aldus wethouder Ad Jongenelen.

Stinzen- en bloembollen

De werkzaamheden vinden plaats in een deel van de parken. Om het Bolwerk en het Victoriepark te verfraaien, plant Stadswerk072 er onder meer 650.000 stinzen- en bloembollen. Samen goed voor een prachtig kleurrijk beeld in het voorjaar. Ook zorgen stinzenplanten en wilde bloemen voor een grotere biodiversiteit. De bloemen trekken veel soorten insecten aan, maar ook vogels. De stinzenplanten werden vanaf ongeveer de 16e eeuw aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen.

Nieuwe parkbanken

Daarnaast rooit Stadswerk072 de planten en struiken in de parken en worden de bestaande banken vervangen voor een nieuw type parkbank. Tijdens de zoektocht naar nieuw parkmeubilair stuitten de ontwerpers van de plannen op oude foto’s en prentbriefkaarten van het park met parkbanken met gietijzeren onderstellen. De nieuwe parkbank sluit op dit beeld aan. Zo wordt er weer een stukje geschiedenis zichtbaar. Het werk wordt in fases uitgevoerd en is eind 2022 klaar voor het voorjaar.

Meer informatie over de werkzaamheden in de stadsparken Bolwerk en Victoriepark vindt u op www.stadswerk072.nl