Terug naar het overzicht

Muziekstuk speciaal geschreven voor Alkmaar Ontzet 450 jaar

Dit jaar herdenken we dat Alkmaar 450 jaar geleden werd ontzet uit de belegering door Spaanse troepen. We vieren dit jubileum met een afwisselend programma door Alkmaarders voor Alkmaarders. De gemeente voegt hier een uniek cadeau aan toe: een Ontzetsuite. Dit is een muziekstuk, geschreven door stadsbeiaardier Christiaan Winter.

Stadsbeiaardier Christaan Winter schreef een speciaal muziekstuk voor Alkmaar.

Op vrijdag 5 mei is de Ontzetsuite voor het eerst te horen, vanaf de Waagtoren. Om 09.45 uur geeft burgemeester Anja Schouten het startsein op het Waagplein. Zij nodigt iedereen uit om te komen luisteren.

Blijvende herinnering

Om het jubileum te vieren, riep de gemeente een speciale subsidie in het leven. Zo kregen vele organisaties en inwoners de kans om bij te dragen aan een gevarieerd jubileumprogramma. Ook de gemeente zelf draagt hieraan bij, met een opdracht aan stadsbeiaardier Christaan Winter om een speciale muzikale compositie te schrijven. Een blijvende herinnering aan 450 jaar ‘Van Alckmaer de victorie’, waarmee Alkmaar in 1573 het einde inluidde van de Tachtigjarige Oorlog.

Beleg als muzikaal vierluik

Winter liet zich inspireren door gebeurtenissen tijdens het beleg van Alkmaar. Zo ontstond ook de naam van het stuk: Ontzetsuite. Het is een vierluik van 4 x 2 minuten, waarmee hij de belangrijkste momenten uit de tijd van de Spaanse belegering verbeeldt. De compositie start met de omsingeling, die begon op 21 augustus 1573. Daarna beschrijft hij de bestorming van de stad op 18 september, gevolgd door de inundatie van de omliggende weilanden op 23 september. Uiteraard eindigt de suite op 8 oktober, met de Victorie.

Straks overal te horen

Winter schreef de muziek bewust toegankelijk, niet te zwaar en met een feestelijk tintje. Nu de compositie af is, gaat hij het bewerken tot bladmuziek voor meer instrumenten, te beginnen met piano. Zodat ook andere muziekbeoefenaars de Ontzetsuite kunnen spelen. Zo is het Alkmaarse muziekstuk straks niet alleen te horen vanaf de drie carillons van de Grote Sint Laurenskerk, de Waagtoren en de Grote Kerk in De Rijp, maar klinkt het ook tijdens concerten, evenementen en in huiskamers.