Terug naar het overzicht

Oud en Nieuw in Alkmaar

Oud en nieuw wordt dit jaar net even anders. We vieren het thuis in kleine kring. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij. Dit jaar is er een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van consumentenvuurwerk in het hele land. Het verbod geldt niet voor fopvuurwerk en schertsvuurwerk (categorie F1), zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes.

Tijdens de jaarwisseling 2020 – 2021 is in heel ons land een vuurwerkverbod van kracht. Dit om de zorg, politie en hulpdiensten tijdens de jaarwisseling te ontlasten. Lees hieronder meer over klein vuurwerk, carbid en vreugdevuren.

Klein vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 mag u wel klein vuurwerk afsteken (categorie F1). Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Groter vuurwerk is verboden. Bij het constateren van overtredingen, neemt de politie het vuurwerk in beslag. De dader kan daarbij rekenen op een fikse boete.

Vreugdevuren

Er worden in Alkmaar dit jaar geen vergunningen afgegeven voor het organiseren van vreugdevuren. In verband met de coronamaatregelen, kunnen deze niet georganiseerd worden omdat dit veel publiek op de been brengt.

Carbidschieten

Carbidschieten is verboden tijdens oud en nieuw, tenzij u een ontheffing heeft. Daar waar carbid schieten een traditie is, kan ontheffing worden aangevraagd.

Wat zeker niet verboden is, is binnen de maatregelen van de overheid toch een gezellig oud & nieuw vieren. In uw eigen huishouden, in kleine kring. De gemeente Alkmaar wenst u een gelukkig en vooral gezond 2021 toe. Denk om elkaar, blijf gezond!