Terug naar het overzicht

Start actie: 250 nieuwe geveltuinen in Alkmaar!

Gemeente Alkmaar wil samen met de inwoners in 2021 maar liefst 250 geveltuinen planten. De actie start op de internationale Dag van de biodiversiteit, zaterdag 22 mei. Wie wordt er niet gelukkig van een geveltuin? Bewoners, voorbijgangers, vlinders en bijen in elk geval wel! Het draagt ook bij aan de vergroening van Alkmaar. Wip daarom die tegels eruit, plaats een geveltuin en meld het via www.250geveltuinen.nl.’ Op naar de 250!

‘Geveltuinen laten zien hoe iets kleins een groot effect kan hebben. In Alkmaar zijn veel plekken geschikt voor geveltuinen. Planten en dieren krijgen de ruimte en het helpt met de afvoer van regenwater.’

Wethouder Robert te Beest

Geveltuin aanleggen

Leg een geveltuin aan van 1,5 stoeptegel breed zonder toestemming van de gemeente. De stoep moet wel voldoende toegankelijk blijven en u bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Op www.250geveltuinen.nl houden we de telling bij. Gemeente Alkmaar geeft 25 geveltuinen weg voor mensen met een kleine beurs. Interesse? Geef u op via de website.

Welke planten?

Kies de planten op basis van de hoeveelheid zon op uw gevel. Voor een geveltuin in de zon plant u bijvoorbeeld: Leipeer, Stokroos, Lavendel, Salie, Vetplant, Siergrassen, Klimrozen. Voor een geveltuin in de schaduw plant u bijvoorbeeld: Akelei, Anemoon, Vingerhoedskruid, Hortensia, Varens, hosta, helleborus en Clematis. Ga voor meer tips naar www.250geveltuinen.nl.

Betrokken partijen

Groenemorgen organiseert de actie ’250 geveltuinen in Alkmaar’ in opdracht van en in samenwerking met gemeente Alkmaar. De actie komt tot stand met lokale groene en culturele organisaties.

Geveltuinen in Alkmaar
Geveltuinen in Alkmaar