Terug naar het overzicht

Terug van weggeweest: de Alkmaar Pride

Na twee online edities door de coronacrisis, gaan dit jaar weer de trossen los! Vanaf zaterdag 21 mei tot en met zondag 29 mei staat Alkmaar in het teken van de Alkmaar Pride. Met op zaterdag 28 mei het gebruikelijke hoogtepunt: de grachtenparade.

Free To Be…. Equality!

De stichting Alkmaar Pride vraagt met deze week aandacht om de acceptatie en emancipatie voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender-, intersekse personen en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen in Alkmaar en omstreken te vergroten. Dit jaar is het thema ‘Free To Be…. Equality!’.

Op zaterdag 28 mei wordt de 11e editie van grachtenparade live uitgezonden op NH Nieuws

Start Alkmaar Pride

Zaterdagmiddag kunnen geïnteresseerden deelnemen aan de opening. Vanaf het stadhuis, voorzien van regenboogvlag, trekt onder muzikale begeleiding van Bateria Unidos d’Alcmaria de stoet naar de regenboogbank aan de Bierkade. Eenmaal aangekomen houdt landelijk COC-voorzitter Astrid Oosenbrug een kort openingswoord om de week in te luiden.

AZ hijst regenboogvlag

Op de Coming Outdag in 2021 werd door wethouder Konijn een regenboogbord onthuld om een sociaal veilig sportklimaat te stimuleren. Voetbalclub AZ heeft afgelopen week bevestigd de regenboogvlag tijdens de wedstrijd AZ-Heerenveen te hijsen.

“Ik ben uitermate trots dat de Alkmaar Pride, door de inzet van vele gepassioneerde vrijwilligers, een evenement is waar je bij wilt horen en bij wilt zijn. Met een belangrijke boodschap. Het is een feest waar iedereen welkom is, wees trots op wie je bent. In Alkmaar telt iedereen mee!”, aldus wethouder Konijn

Live verslag grachtenparade op NH Nieuws

Op zaterdag 28 mei wordt de 11de editie van grachtenparade gehouden. De inmiddels traditionele botenoptocht begint om 14.00 uur bij de Bierkade en maakt een ronde door de stad met als eindpunt het Waagplein. NH nieuws verzorgt een driekwartier durende live-uitzending waardoor de Pride ook goed zichtbaar zal zijn voor alle inwoners van de gehele provincie Noord-Holland.

In samenwerking met het COC NHN wordt wederom de accijnstoren, als één van de beeldbepalende gebouwen in de stad in de 25 meter lange regenboogbanier gehuld tijdens de gehele Pride-week. Ook worden de voertuigen van Stadswerk072 uitgerust met een regenboogvlaggetje.

Tentoonstelling Oud-roze

Vanaf vrijdag 27 mei tot en met 12 juni is op de Paardenmarkt de buitententoonstelling Oud-roze vrij te bezoeken. Oud Roze staat stil bij de ervaringen van de eerste LHBTI-personen die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. De fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans verbeeldt de persoonlijke, inspirerende en soms schokkende – maar ook vooral prachtige en intieme verhalen van de roze ouderen. Met de tentoonstelling vieren we de liefde. Nog steeds ligt er een uitdaging om de LHBTI-acceptatie te versterken. Dit geldt voor de hele LHBTI-gemeenschap, maar met deze tentoonstelling vragen we specifiek aandacht voor de Roze Ouderen. Want niet alle Roze Ouderen durven uit te komen voor hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, en sommigen gaan zelfs terug in de kast zodra zij naar een zorg- of welzijnscentra verhuizen.

Wil je precies weten welke activiteiten er allemaal worden georganiseerd tijdens Alkmaar Pride? Ga dan naar de website van Alkmaar Pride.