Terug naar het overzicht

Trots verbindt: Pride Unite

Alkmaar Pride: 20 mei tot en met 28 mei 2023

Eén van de kleurrijkste weken van het jaar komt er weer aan! Vanaf zaterdag 20 mei tot en met zondag 28 mei staat Alkmaar in het teken van de Alkmaar Pride.  Op zaterdag 27 mei is het spetterende hoogtepunt: de grachtenparade. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat op de agenda staat.  

Trots verbindt!

Nog steeds is met betrekking tot de acceptatie van LHBTI+-ers lokaal en wereldwijd nog veel om voor te vechten. Tijdens de Alkmaar Pride week vieren we dat íedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn. Deze week vragen we samen extra aandacht voor de acceptatie en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender-, intersekse personen en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen. Dit jaar is het thema ‘Pride Unite!’. Trots verbindt! En dat gaan we deze week in Alkmaar voelen en uitdragen met diverse activiteiten en vieringen.

Opening Alkmaar Pride 

Zaterdagmiddag 20 mei start met een Pride-walk. De route begint om 13:30 uur vanaf het Stadshuis en samen lopen we naar het Clarissenbolwerk. Bateria Unidos zorgt voor muzikale ondersteuning.

Op het Clarissenbolwerk vindt de eerste Alkmaar Pride en Sport plaats. Dit evenement maakt ook onderdeel uit van de activiteiten rondom 450 jaar Alkmaar Ontzet. Diverse sportverenigingen gaan zich aan de hand van diverse workshops en demonstraties presenteren als inclusieve verenigingen. Verenigingen waar iedereen welkom is. Dit alles in een festivalsfeer, compleet met muziek en foodtrucks.

Pride agenda

Op 17 mei opende burgemeester Anja Schouten op het Stationsplein de buitenexpositie over intersekse. Op 23 mei is er aansluitend op deze tentoonstelling een informatieavond Intersekse met een korte documentaire, optreden en nagesprek in Bibliotheek Kennemerwaard. Verder zijn er deze week diverse films in het Filmhuis Alkmaar.In samenwerking met de GGD organiseren we op 24 mei een informatieavond over seksuele gezondheid in het Gezondheidscentrum, Zevenhuizen 10 Alkmaar. Op 27 mei gaan de trossen los voor de jaarlijks terugkerende grachtenparade. Verder is er: een Drag Queen Bingo, Yes in my backyard festival, onderwatermusical Aqueerius en nog veel meer. Veel activiteiten zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom. Lees meer over de activiteiten, tijden en locaties op: www.alkmaarpride.nl.