Terug naar het overzicht

Wethouders in gesprek met jongeren: Hoe gaat het met je?

Wethouders Elly Konijn en Paul Verbruggen spraken met ervaringsdeskundige jongeren van De Hoofdzaak. De Hoofdzaak is een cliëntenorganisatie voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Een gesprek over het belang van vragen stellen, praten en vooral: naar elkaar luisteren.

26 Alkmaarse jongeren bundelden hun krachten in het ervaringsteam van De Hoofdzaak. Zij kozen er voor om niet langer te zwijgen, maar hun verhalen juist te delen. Dit doen zij, omdat zij weten hoe belangrijk dat is. Soms zelfs levensbelangrijk. En dan het liefst met een leeftijdsgenoot die begrijpt wat je doormaakt.

Niet alleen

Het online gesprek tussen de jongeren en de wethouders was openhartig en er werden goede suggesties gedaan. Zo werd genoemd dat jongeren de momenten missen om samen te komen. Daarnaast ervaren jongeren dat er niet veel over mogelijke problemen wordt gepraat. En dat er ook weinig naar wordt gevraagd. Dat kan het gevoel versterken dat je er alleen voor staat: ‘Als ik in mijn eentje thuis zit te verpieteren, maakt het niemand wat uit. Het zou al helpen als er op school meer aandacht voor is. Door er meer over te praten, ontdek je dat je niet de enige bent en voel je je minder ‘raar’ of ‘gek’ als je neerslachtig of depressief bent,’ aldus de jongeren.

Online meetingpoint

Op de vraag: ‘Wat zou voor jou de drempel lager maken om wel het gesprek erover aan te gaan?’, stelt één van de jongeren voor om een online ‘meetingpoint’ in te richten. Daarnaast is er behoefte aan informatie op maat: “De meeste hulp is voor hele jonge of juist veel oudere mensen.’ Ook wordt het belang genoemd van een laagdrempelige inloop, bijvoorbeeld voor jongeren die eerder een traject hebben gevolgd en een terugval ervaren: ‘Het is belangrijk dat je dan niet weer helemaal van voren af aan hoeft te beginnen als je het even niet meer weet. Je voelt je op jezelf aangewezen, terwijl het op zo’n moment zo belangrijk is om die nare gedachtes te delen.’

In gesprek?

Meer weten of met iemand praten? Neem contact op met je mentor van school of kijk op een van de volgende sites: https://cjgalkmaar.nl/menukaart-jongeren/, www.jouwggd.nl of www.rcodehoofdzaak.org

 

Laat een reactie achter

Vul uw naam in.
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Vul uw e-mailadres in.
Vul een reactie in.
Ga akkoord met de voorwaarden.