Spring naar content

Alkmaars Kanaal

Wat is Alkmaars Kanaal?

In de Omgevingsvisie Alkmaar 2040 is één van de ambities de ontwikkeling van het Alkmaars Kanaal benoemd met de kreet: “Hoera, wij hebben een kanaal!” We bedoelen hiermee het Noordhollandsch Kanaal dat de verbinding vormt tussen Amsterdam en Den Helder en de zee.

Het kanaal wordt nu voornamelijk gebruikt voor transport. In Alkmaar doorsnijdt het kanaal de stad van Boekelermeer tot Koedijk met een lengte van 6 kilometer. Rondom het kanaal liggen (verouderde) bedrijventerreinen die als deelgebieden zijn aangewezen.

 • Kanaalzone-artist-impression-Niedorp

  Oudorp en Overdie

  De industrieterreinen Oudorp en Overdie worden de komende 20 jaar getransformeerd naar een gemengd stedelijk woon- en werkgebied.

 • Ringersplein-Alkmaar-ai-1024x614

  Overstad

  Overstad wordt ontwikkeld tot een levendig deel van het centrumgebied. Het geeft de stad een nieuwe impuls door de combinatie van wonen, winkelen en werken.

Wat zijn omgevingsbeelden en ontwikkelbeelden?

Met de Omgevingsvisie Alkmaar 2040 is aangegeven dat het kanaal de verbinder wordt in de stad. Om deze ambitie op te pakken is het noodzakelijk om meer gedetailleerd voor deze zone richting te bepalen en vast te leggen. Hiervoor is een omgevingsbeeld Alkmaars Kanaal voor de Kanaalzone als geheel opgesteld. (In English: Canal Zone Alkmaar – Area Image.)

 1. Het omgevingsbeeld Alkmaars Kanaal is door de gemeenteraad vastgesteld in juli 2019. Het bevat naast algemene uitgangspunten 10 kwalitatieve regels voor de ontwikkeling: Alkmaars Kanaal is het visitekaartje van de moderne stad, hier bouwt Alkmaar aan haar toekomst.
 2. Alkmaars Kanaal is de haven van Alkmaar.
 3. Alkmaars Kanaal geeft ruimte aan de verdichting van de stad, als een compacte en complete stad.
 4. Alkmaars Kanaal is onderdeel van de geschiedenis van de stad en dat is in de toekomst te zien.
 5. De drie gezichten zijn de inspiratie voor de sfeer en identiteit bij ontwikkelingen langs het kanaal.
 6. De oevers langs het kanaal zijn openbaar, soms zacht en groen en soms direct toegankelijk door middel van paden en verblijfsplekken.
 7. Aan het kanaal is ruimte voor nieuwe publieksfuncties en publieksplekken zoals wijkcentra, parken, pleinen en sport.
 8. De lengte en bochten van het kanaal zijn te ervaren door middel van hoogbouw, markante gebouwen, routes en plekken.
 9. Werken aan het kanaal is werken aan een duurzaam Alkmaar.
 10. Bereikbaarheid van de Kanaalzone betekent werken aan een mobiliteitssysteem in balans.